Des de La Moncloa ho admeten: "El que ha fet el president és convidar les comunitats que demanin l'estat d'alarma". Fonts de l'executiu subratllen que Pedro Sánchez ha dit expressament que estan "llestos per aprovar totes les mesures necessàries" amb l'objectiu d'evitar un segon confinament. I així ha passat durant les següents hores. Ja són almenys nou comunitats les qui ho han demanat expressament, començant per Catalunya i el País Basc, i continuant per Navarra, Castella i Lleó, Castella-la Mancha Astúries, Extremadura, La Rioja i la ciutat autònoma de Melilla. Altres territoris de l'Estat es troben en aquesta situació. Des de l'executiu central estan a l'espera de quantes peticions arriben.

De fet, la primera que ho ha demanat ha estat una comunitat governada pel PP, Castella i Lleó. El seu president, Alfonso Fernández Mañueco, s'ha reunit avui a Valladolid amb el ministre Salvador Illa, amb qui ha comparegut després i ha anunciat un toc de queda a partir d'aquest cap de setmana. Tots dos han admès que probablement el millor instrument seria l'estat d'alarma. Després de dinar l'ha seguit el lehendakari Íñigo Ukullu, que ha parlat per telèfon amb Pedro Sánchez i li ha reclamat un estat d'alarma generalitzat amb els presidents autonòmics com a autoritats competents. Aquesta tarda ho han fet també l'extremeny Guillermo Fernández Vara i l'asturià Adrián Barbón.

Altres comunitats, com és el cas de la Comunitat de Madrid, Múrcia o el País Valencià, han anunciat tocs de queda als seus territoris. En el cas de la capital espanyola es prohibeixen, excepte convivents, les reunions socials i familiars entre la mitjanit i les sis del matí. Però de fons hi ha un debat jurídic sobre si es pot decretar un cobrefoc sense necessitat d'un estat d'alarma que li doni cobertura legal.

No cal anar tan lluny. El Govern de la Generalitat ha celebrat una reunió extraordinària del Consell Executiu aquesta tarda per abordar la conveniència de demanar la declaració d'estat d'alarma. I ho ha acabat demanant. L'estat d'alarma hauria de permetre al Govern tenir marge per aprovar el toc de queda a Catalunya.

A La Moncloa acumulen peticions, però, de moment, cap resposta. Fonts de l'executiu remarquen que "cada qüestió requereix el seu moment". Aquesta tarda Sánchez està volant a Roma, on demà es trobarà al Vaticà amb el Papa Francesc.

"Totes les mesures necessàries"

La situació és “molt greu” i cal actuar de forma contundent per a evitar un segon confinament domiciliari. Així ho ha advertit el president espanyol Pedro Sánchez en una declaració institucional des de La Moncloa aquest divendres. Per això, ha dit, cal prendre “totes les mesures necessàries” des de les administracions i que els ciutadans facin “un parèntesis” amb la màxima “disciplina social”. L’objectiu, ha reblat, ha de ser rebaixar la incidència per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. En aquests moments es troba a 348 al conjunt d’Espanya. Les mesures corresponen a les comunitats. Algunes, com Madrid o Castella i Lleó, ja han decidit aplicar tocs de queda. Sánchez no hi ha fet referència, però sí a l'estat d'alarma en casos extrems, previst en el document aprovat per la Interterritorial.

El president espanyol ha arrencat la seva declaració advertint sobre la preocupant situació de la segona onada, que no es limita a Espanya, sinó que és una realitat a tot el continent. Ha posat en relleu les mesures que han pres i continuen prenent les diferents comunitats. Ha evitat parlar del toc de queda, però s’ha referit a les restriccions a la mobilitat nocturna que s’estan adoptant avui en alguns territoris. “Estem llestos per a prendre totes les mesures necessàries per frenar els contagis causant el menor dany econòmic possible i les menors restriccions possibles”, ha assegurat. Però no ha anunciat cap mesura, que segons ha insistit pertoquen a les comunitats.