El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha evitat aquest dimarts entrar en valoracions sobre el retorn a Catalunya de l’exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí i ha passat la pilota a la justícia. “S’adoptaran les mesures que siguin oportunes i sempre mantenint el criteri que estableixi l’autoritat judicial a les forces i els cossos de seguretat”, ha assenyalat el ministre en unes declaracions als passadissos del Senat. Així doncs, ha insistit que “serà l’autoritat judicial qui estableixi” aquests “criteris d’actuació en tot moment”. “I evidentment les forces de seguretat actuaran com a policia judicial”, ha afegit.

🔴 Clara Ponsatí torna a Catalunya, DIRECTE | Detinguda pels Mossos i última hora
 

El retorn de Clara Ponsatí a Catalunya posa punt final a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017, després del referèndum i la declaració d'independència, i que ha portat l'exconsellera a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. L'eurodiputada ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar. És per això que l'exconsellera no ha passat directament per la justícia, i ha aparegut oferint una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. 

Ponsatí no és la primera exiliada catalana que torna a Catalunya. En els darrers mesos ja han fet aquest pas la consellera Meritxell Serret —precisament aquest dimecres està previst el judici contra ella al TSJC— i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer tant l'una com l'altra presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí s'ha limitat a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. En el seu cas s'afegeix, a més, la condició d'eurodiputada que en teoria li hauria de permetre moure's lliurement per Europa. 

D'altra banda, fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat a ElNacional.cat que haurà de ser la policia catalana qui s'encarregui de la detenció de Ponsatí. L’ordre de detenció dictada pel jutge Llarena és vigent i, segons ha explicat ella mateixa en una roda de premsa des de la capital catalana, no reconeix la justícia espanyola i no s’entregarà. És per això que hauran de ser els Mossos els que busquin i detinguin l'exconsellera. El que faltarà ara és veure si la detenció es fa de manera pactada amb Ponsatí o si agents de paisà l’aturaran quan abandoni la seu del Col·legi de Periodistes, on ha fet la roda de premsa des de les cinc de la tarda, o durant les hores que venen.