El Govern ha derogat un decret de 2009 que impedia el desenvolupament de les renovables a Catalunya i al mateix temps ha dut a terme diversos canvis legals perquè es puguin tramitar instal·lacions eòliques i fotovoltaiques en 13 mesos per agilitar la implantació d'aquestes energies.

La derogació d'aquest decret era una demanda històrica del sector, i el Govern ha aprofitat el nou decret llei per anar més enllà i introduir canvis en la llei catalana d'urbanisme. Es retén que la normativa actual "deixi d'obstaculitzar" la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics a Catalunya, assegura la consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón.

Chacón ha explicat que Catalunya tenia fins ara "una espècie de cotilla" que frenava la implantació de renovables, i que per aquesta raó s'ha eliminat l'anomenat mapa eòlic, que obligava que qualsevol parc superior a 10 megawatts s'hagués de situar a les anomenades Zones de Desenvolupament Prioritàries (ZDP).

PARC EÒLIC

Imatge del parc eòlic de Sant Antoni de la Granadella / ACN

Novetats del decret

El decret, que ara ha de ser convalidat en el termini d'un mes pel Parlament, crea un nou procediment per tramitar parcs eòlics i fotovoltaics de fins a 50 MW (la tramitació dels de major potència és competència de l'Estat), de manera que des de la sol·licitud a l'administració a l'inici de les obres el projecte podrà tramitar-se "en 13 mesos".

El director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, ha matisat, però, que aquest serà el termini "ideal" en el cas que el sol·licitant tingui tota la documentació preparada. En qualsevol cas, per facilitar les coses, el Govern habilitarà una finestreta única des de la qual es tramitaran totes les autoritzacions: l'ambiental, la urbanística i l'energètica.

Una altra novetat del decret és que potenciaran les petites instal·lacions destinades a l'autoconsum a zones urbanes, com les plaques fotovoltaiques als terrats dels edificis, que podran tramitar-se amb facilitat sempre que l'altura de les instal·lacions no s'elevi més d'un metre sobre el límit de remunta de l'edifici.

El nou decret també impedirà situar instal·lacions renovables en aquelles parts del territori que formen part de la xarxa Natura 2000, encara que amb algunes excepcions, com la d'un municipi que estigui situat plenament dins d'aquesta àrea protegida i es tracti d'instal·lacions de mida petita i per a autoconsum.

Amb tots aquests canvis, el Govern considera que les renovables podran desenvolupar a Catalunya "al mateix nivell" que en altres comunitats. Catalunya s'ha proposat tenir l'any 2030 una potència instal·lada d'uns 14.000 megawatts en eòlica i 6.000 més en fotovoltaica.