El Govern preveu derogar al novembre el decret del 2009, aprovat en l'etapa del tripartit, que frena la reactivació a Catalunya d'energies renovables com l'eòlica i la fotovoltaica. En una entrevista concedida a Efe, el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, ha avançat que, una vegada completat el tràmit d'exposició pública, el Govern hauria d'aprovar al novembre, o fins i tot abans, l'anul·lació d'aquest decret, que ha de ser convalidada posteriorment pel Parlament.

La derogació d'aquest decret, que regula els procediments administratius aplicables a Catalunya a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques, és una demanda d'organitzacions empresarials de renovables com EòlicCat, la patronal eòlica catalana, que denuncia que Catalunya viu una parada eòlica des de l'any 2013.

La consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, ja va avançar a l'abril la intenció del Govern d'eliminar l'esmentada normativa, però Palacín ha comentat que, al voltant del mes de novembre, s'aprovarà "un decret llei derogatori", que és la fórmula "més ràpida" que el Govern ha trobat per deixar sense efecte la normativa en vigor des del 2009.

Segons l'opinió de Palacín, ara "pràcticament està suspès de facto poder fer algun parc eòlic o fotovoltaic a Catalunya". I és que, en el cas de l'eòlica, per implantar un parc nou es requeriria un nou concurs, i en el de la fotovoltaica els interessats haurien d'ajustar-se als requisits actuals, que limitaven les instal·lacions fotovoltaiques a 6 hectàrees, en el cas de parcs contigus a polígons industrials, i a 3 hectàrees, en cas d'afrontar amb terrenys agraris, afegeix.

Catalunya té actualment un total de 1.286 MW de potència eòlica instal·lada, i del concurs eòlic adjudicat 2010 només queda viva la zona adjudicada a Gas Natural - ara denominada Naturgy - i a Alstom Wind - ara integrada a General Electric -, que suma 90 megawatts.

Amb la derogació del decret del 2009, Palacín considera que s'hauria d'aconseguir que Catalunya augmentés la seva potència instal·lada "en 300 o 400 megawatts a l'any", si bé ha recordat que queden vius projectes eòlics anteriors que sumen uns altres 300 megawatts, a més d'aquests 90 MW de l'adjudicació del 2010.