Els comuns han entrat aquest dimecres a l'equació dels pressupostos de la Generalitat, mentre la CUP manté les converses obertes amb el Govern per negociar la retirada de l'esmena a la totalitat que han formalitzat avui. La irrupció de la formació de Jéssica Albiach s'ha escenificat al ple del Parlament, durant la sessió de control al president, Pere Aragonès, aquest matí. La líder de la formació morada ha estès la mà a Aragonès, i aquest ha acceptat l'oferta de diàleg. A les 4:30 h de la tarda Aragonès i Albiach posaven fil a l'agulla amb una reunió al despatx del president a la Cambra catalana. Demà començaran les negociacions formals, a contra rellotge, per intentar arribar a un acord abans de dilluns.

L'entrada dels comuns a escena ha provocat una regirada de Junts. Després d'escoltar l'intercanvi de parers d'Aragonès i Albiach davant del ple, el portaveu del grup parlamentari, Albert Batet, no ha amagat la sorpresa davant del que ha descrit com a "noves majories no acordades".

Des del fons de l'hemicicle, la CUP observava l'escena. Els cupaires, al quals se'ls havia demanat que presentessin una nova proposta aquest matí després que les seves bases van apostar per presentar una esmena a la totalitat i seguir negociant, van fer arribar ahir a la nit les seves exigències al Govern. Al migdia s'han reunit amb Aragonès i el conseller d'Economia, Jaume Giró, per exposar-los les seves reivindicacions. La reunió s'ha fet al despatx del president, la CUP ha insistit en les seves exigències amb relació a la retirada del Govern del projecte del Parc Recreatiu Hard Rock de Vilaseca i contra els Jocs Olímpics d'Hivern, però també sobre la pressió fiscal a rendes més altes i el procés independentista.

Dinar ERC-Junts

Quan el ple s'ha interromput aquest migdia, els socis de Govern han dinat plegats a la Casa dels Canonges per avaluar la situació. S'ha convocat el mateix conclave que 24 hores abans s'havia citat per seguir la decisió de la CUP sobre l'esmena als pressupostos. Aragonès i Giró, acompanyats de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident, Jordi Puigneró, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els responsables dels grups parlamentaris d'ERC i Junts, Josep Maria Jové i Albert Batet, a més de la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, i dos dels responsables del departament de presidència, la secretària general, Núria Cuenca, i el responsable de comunicació, Sergi Sabrià.

La reunió ha servit per reconstruir l'estratègia conjunta, després de les diferències que s'han fet evidents al ple entre els socis. S'ha acordat mantenir obert el canal de converses i negociacions amb la CUP, però obrir també alhora el diàleg amb els comuns.

Reunió amb els comuns

Aragonès ha tornat al Parlament a dos quarts de cinc de la tarda. Ho ha fet acompanyat de la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, i s'ha dirigit al seu despatx. Deu minuts més tard, hi han entrat també Albiach, acompanyada de portaveu dels comuns, David Cid, i el diputat Joan Carles Gallego.

Com a resultat de la trobada, amb els comuns s'ha acordat obrir converses. La formació morada ha deixat a partir d'ara la negociació en mans de Gallego i ha dividit les seves propostes en quatre eixos que giren al voltant de les infraestructures ferroviàries; salut mental i bucodenal; transició ecològica i llei de barris; i reactivació de la industrial.

PSC: línia vermella

En sortir els comuns del despatx del president, ha estat el líder de l'oposició, el socialista, Salvador Illa, qui s'ha reunit amb Aragonès. Ha estat una reunió protocol·lària després que el líder socialista l'havia demanat en roda de premsa a primera hora, per carta al president, i durant la sessió de control davant l'hemicicle. Amb tot, des de l'entorn d'Aragonès no s'amaga que la negociació amb els socialistes és una línia vermella.

De moment, el calendari de les negociacions pressiona el Govern. Dilluns s'han de votar les esmenes a la totalitat dels pressupostos. Abans, la CUP ha de comunicar a les seves bases la nova proposta del Govern i decidir si retira l'esmena a la totalitat i permet la tramitació dels comptes.

L'acord s'hauria de concretar, doncs, abans del cap de setmana, amb l'afegit que dijous al vespre, Aragonès ha de viatjar a París per assistir a un acte de signatura a la seu d'UNESCO, i no tornarà fins a divendres al vespre. Divendres, la CUP decidirà com planteja la consulta a la militància. Dilluns s'han de votar les esmenes a la totalitat que, en cas de ser aprovades, tombarien el projecte del Govern.

 

A la imatge principal, la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, en el moment d'entrar al despatx del president, Pere Aragonès, al Parlament / Sergi Alcàzar