Poc després de reunir-se amb els comuns, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut una trobada amb el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, al seu despatx del Parlament. La reunió responia a la carta que el mateix Illa li havia enviat a primera hora del matí d'aquest mateix dimecres tornant-se a oferir al Govern per aprovar uns "pressupostos de país".

La trobada no ha arribat ni als 30 minuts de durada, pels 45 que ha durat la que Aragonès i el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, han mantingut amb la CUP al matí i els 70 de la reunió amb la delegació dels comuns encapçalada per Jéssica Albiach i Joan Carles Gallego.

Des del PSC han explicat que la trobada ha estat "cordial" i "profitosa" pel simple fet que s'hagi celebrat. Tanmateix, no s'ha arribat a cap acord ni ha provocat que els socialistes canviïn de parer sobre si presenten esmena a la totalitat, decisió que encara no han pres i que tenen fins el proper dilluns a les 10:30 h per plantejar-se.

President Pere Aragonès llega al Parlament- Sergi Alcàzar

Arribada del president Aragonès al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

A diferència del que ha passat amb els comuns, que es tornaran a reunir amb el Govern demà al Parlament, no s'han agendat més reunions sobre els pressupostos amb els socialistes. Ambdues parts sí que s'han emplaçat a tenir una comunicació fluïda. Tanmateix, els socialistes continuen mostrant la seva predisposició perquè hi hagi pressupostos l'any 2022.

Des del Govern han volgut aigualir la trobada emmarcant-la en un cafè informal a petició del mateix Illa. Però això, han dit, no canvia els plans d'Aragonès i del Govern d'aprovar els pressupostos prioritàriament amb la CUP i deixant la porta oberta al grup d'En Comú Podem.

Tensió al si del Govern

L'obertura de la porta als comuns, anunciada pel mateix Aragonès durant la sessió de control, ha provocat una topada d'ERC amb Junts. El president del grup parlamentari, Albert Batet, no ha amagat la seva sorpresa davant del que ha descrit com a "noves majories no acordades". I és que des de Junts s'ha fet una crida constant a situar l'aprovació dels pressupostos en "la majoria del 52%".

Qui sembla no tenir cap problema amb incorporar els comuns a les negociacions és la CUP. Els anticapitalistes no veuen amb mals ulls que el Govern obri contactes amb els de Jéssica Albiach, tot i que una entesa entre aquests dos actors podria restar força a la pressió que els anticapitalistes exerceixen sobre l'Executiu amb peticions com la supressió del Hard Rock i la candidatura dels JJOO d'hivern.

Precisament, és evident que hi ha temes en què el Govern és més pròxim als socialistes que no pas amb els anticapitalistes i els comuns. Es tracta d'aquests mateixos projectes, el Hard Rock i la candidatura per als JJOO d'hivern, que entren en els plans de l'Executiu però topen amb una oposició frontal tant de la CUP com d'En Comú Podem.  

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, es dirigeix a una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per parlar sobre els pressupostos / Foto: Sergi Alcàzar