El Govern ha carregat amb contundència per la investigació oberta al Tribunal de Comptes contra els responsables de l'acció exterior de la Generalitat del 2011 al 2017, entre els quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Ha retret que se'ls persegueix per haver fet la feina que els corresponia en "una mostra més que la repressió no s'atura".

"Qui pensi que ens trobàvem davant un altre escenari ja es veu que no", ha advertit en un missatge implícit a ERC la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Després de finalitzar la instrucció d'aquest cas, el Tribunal de Comptes va aprofitar divendres passat la diada de Sant Jordi per començar a enviar les citacions a les 36 persones que ha decidit investigar per l'acció exterior del Govern, inclosos els delegats de la Generalitat a l'exterior o el secretari general del Diplocat, Albert Royo.

Mort civil

Budó ha denunciat que les persones perseguides pel Tribunal de Comptes ho són en molts casos doblement perquè ja tenen altres processos oberts o fins i tot s'han vist condemnades pels mateixos fets. 

"El que es busca és arruinar-los la vida, buscant la seva mort civil", ha denunciat, assegurant que la quarantena d'investigats per aquest tema són "víctimes".

 

Tot i assegurar que les seves defenses estan treballant de manera coordinada amb els serveis jurídics de la Generalitat per veure com afronten la causa, la consellera ha hagut d'admetre que el Govern no podrà assumir el cas perquè "amb molta probabilitat no serà possible que es puguin dur les defenses des dels gabinets jurídics centrals de la Generalitat".

Reunió a Lledoners

D'altra banda, Budó s'ha referit també durant la roda de premsa a la reunió que una part dels negociadors d'ERC i Junts celebraran aquesta tarda a la presó de Lledoners, en presència també del vicepresident, Pere Aragonès, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Ha volgut treure ferro a la cita i ha assegurat que és "una reunió més en el marc de les negociacions entre els dos partits". Ha insistit en la necessitat de "retirar del soroll mediàtic" les converses perquè "el que és important és un bon acord". 

En aquest sentit, ha subratllat, en sintonia amb el discurs de Junts, que "cal un acord que garanteixi l'estabilitat de la legislatura, més enllà de la investidura", per la qual cosa ha defensat que els negociadors es prenguin "el temps necessari".

Amenaces ultra

En ser preguntada durant la roda de premsa, Budó ha condemnat els atacs i amenaces que s'estan registrant els darrers dies contra alts responsables del govern espanyol. "El que alguns descobreixen en aquests moments alguns fa temps ho estem descobrint", ha retret la consellera tot recordant que Vox actuava com acusació particular al judici de l'1-O. 

Per tot plegat ha advertit que l'escalada de tensió i amenaces que es viu a Madrid demostra que "el que cal és no blanquejar aquestes actituds".

 

A la imatge principal, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa / Ruben Moreno