El govern balear ha reiterat aquest dijous que està disposat a anar més enllà en l’arraconament institucional del català, tal com ha pactat amb Vox. El portaveu de l’executiu balear, Toni Costa, ha remarcat que el nou govern complirà l’acord d’investidura que va pactar amb l’extrema dreta. Ara bé, segons recull l’agència Europa Press, ha evitat posar terminis a aquesta iniciativa que suposaria no considerar necessari el coneixement del català per accedir a la funció pública. Actualment, aquest requisit s’ha eliminat per aquells professionals de la salut que vulguin exercir a les Balears.

Costa ha dit aquest dijous que ara per ara aquesta iniciativa “no és una qüestió que ara mateix estigui damunt de la taula ni que tingui rellevància a curt termini”. “Quan arribi el moment, ho analitzarem”, ha declarat, sense específica si hi ha plantejat un termini concret per complir aquesta exigència de l’acord amb Vox.

Aquestes manifestacions les ha fet en ser preguntat per les declaracions de la portaveu de Vox, Idoia Ribas, que s’ha mostrat segura que la mesura tirarà endavant perquè forma part de l’acord que va permetre la formació del nou govern.

Justament, Costa s’ha referit a la literalitat de la redacció de l’acord tot incidint en el fet que el govern de Marga Prohens “està disposat a complir amb els pactes”. Així mateix, ha afegit que l’acord firmat amb Vox “és perfectament compatible” amb el programa electoral del PP. L’acord diu exactament: “Es farà el desenvolupament normatiu corresponent per garantir que el desconeixement del català no penalitzi en l’accés a la funció pública”.

Una mesura que la presidenta de les Illes Balears defensa

La presidenta de Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, va defensar a finals d’agost l'eliminació del requisit del català argumentant que "la salut és el primer". En declaracions als mitjans l'endemà de l'aprovació d'un decret llei amb mesures per "captar i fidelitzar professionals sanitaris", Prohens va assenyalar que "el requisit del català era un element dissuasiu" i que l'han eliminat per pal·liar la falta de metges. Tanmateix, el Govern de PP i Vox va reconèixer que no té dades per sustentar aquest argument, ja que no hi ha cap registre sobre quants metges abandonen el sistema de salut balear o no hi arriben a causa del requisit del català.

Prohens va reconèixer que el requisit del català "no és l'únic problema" que explica la manca de metges a Balears, i en aquest sentit va afegir que s'implementaran altres mesures com ara "triplicar el complement de places de difícil cobertura", sigui per la zona o l'especialitat. Tanmateix, va reiterar que el programa electoral del PP incloïa convertir el català en "un mèrit" i no en un requisit i que, per tant, es tracta d'un compromís que es complirà. "Hi haurà un compliment de la paraula donada, que és la marca del nostre govern", va asseverar.