La presidenta de Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha defensat aquest dimarts l'eliminació del requisit del català argumentant que "la salut és el primer". En declaracions als mitjans l'endemà de l'aprovació d'un decret llei amb mesures per "captar i fidelitzar professionals sanitaris", Prohens ha assenyalat que "el requisit del català era un element dissuasiu" i que l'han eliminat per pal·liar la falta de metges. Tanmateix, el Govern de PP i Vox ha reconegut que no té dades per sustentar aquest argument, ja que no hi ha cap registre sobre quants metges abandonen el sistema de salut balear o no hi arriben a causa del requisit del català. 

Prohens ha reconegut que el requisit del català "no és l'únic problema" que explica la manca de metges a Balears, i en aquest sentit ha assenyalat que s'implementaran altres mesures com ara "triplicar el complement de places de difícil cobertura", sigui per la zona o l'especialitat. Tanmateix, ha reiterat que el programa electoral del PP incloïa convertir el català en "un mèrit" i no en un requisit i que, per tant, es tracta d'un compromís que es complirà. "Hi haurà un compliment de la paraula donada, que és la marca del nostre govern", ha asseverat. 

El Govern reconeix que no té dades per estudiar l'impacte del requisit del català en la contractació

La presidenta balear ha insistit que el sistema de salut es troba en una "situació d'emergència" en la qual està en perill "el dret a una salut pública", i que per això, cal "fer atractives les places" i eliminar "qualsevol element dissuasiu". Tanmateix, la consellera de Salut, Manuela García, ha admès que és "impossible" saber quants metges no arriben o abandonen el sistema de salut de les illes a causa del requisit del català i que tampoc no podrà avaluar l'impacte de la nova mesura en la captació de nous professionals.  En una roda de premsa ha explicat que l'única xifra que té el Govern és la del nombre de professionals que s'ha contractat sense tenir el requisit del català, que ha assegurat que és "una proporció important", sense detallar cap número. 

D'altra banda, García ha explicat que s'oferiran cursos de català als metges a Través de l'Institut d'Estudis Baleàrics, però que, de moment, seran voluntaris. Ha explicat que, si les mesures de foment que s'implementin no funcionen, es podrien convertir en obligatoris. Amb tot, ha assegurat que el coneixement del català seguirà tenint un "pes important" en els processos de contractació. 

Els socialistes carreguen contra el PP per "demonitzar el català"

El portaveu del grup socialista al Parlament balear, Iago Negueruela, ha carregat contra el PP per haver eliminat el requisit del català, ja que considera que és una mesura que "demonitza el català i devalua la sanitat pública". En aquest sentit, ha retret a Prohens que amb la mesura demostren que el PP i Vox "són pràcticament el mateix". 

Malgrat que el PSIB va plantejar eliminar el requisit del català en el procés d'estabilització durant la passada legislatura, Negueruela ha defensat que ho va fer només en "especialitats deficitàries" i no com una mesura general.