Nou escàndol pels contractes de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i els seus contactes familiars. Segons publica el diari Público aquest cap de setmana, la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va adjudicar un dels seus últims contractes d'emergència a un soci de la mare de la presidenta. Es tractaria d'un contracte de 925.000 euros que no es va publicitar i tampoc no va complir amb els procediments habituals de contractació pública.

El contracte es va adjudicar el passat 10 de gener amb un valor de 925.000 euros destinat a adquirir 25 respiradors Biolight meditech per als centres hospitalaris del Servei Madrileny de Salut. El que destaca de tot plegat és que l'administrador únic de l'empresa adjudicatària Prhoinsa S.A. és Juan Carlos Herrero Casasola, un empresari que comparteix quatre societats mercantils amb la mare de la presidenta Ayuso, Isabel Ayuso Puente, segons revelen les dades del Registre Mercantil. El nou cas se suma a les comissions que la presidenta de la comunitat també hauria adjudicat al seu germà, Tomás Díaz Ayuso.

El soci de la mare d'Ayuso

Juan Carlos Herrero Casasola i Isabel Ayuso Puente tenen un total de quatre empreses en comú. En concret, estan vinculats a les societats MC Infortécnica SL (50% de participació cadascun), MC Beauty & Soul SL (ell administrador únic i ella, apoderada), Hamilton Medical España S.A. (ell conseller i ella, sòcia) i MC Hispámerica SL (ell administrador únic i ella, apoderada), segons ha detallat el mateix diari.

Amb tota la nova informació, el rotatiu es qüestiona si la presidència de la Comunitat de Madrid en mans de la filla d'Ayuso Puente ha pogut influir d'alguna manera en la concessió d'un contracte 'a dit' i sense convocatòria de cap concurs públic a Prhoinsa S.A. Tanmateix, també val a dir que el procediment d'emergència amb el qual es va adjudicar aquest contracte de 925.000 euros a Prhoinsa S.A., està recollit a l'article 120 de la Llei de Contractació del Sector Públic. Aquest article contempla que en esdeveniments catastròfics com la pandèmia de covid-19 es puguin contractar lliurement i sense estar lligades als requisits formals establerts per la legislació, encara que l'import fregui el milió d'euros.

Ayuso vs. Casado

El nou cas de contractació presumptament irregular d'Ayuso se suma als diversos casos que s'han destapat aquesta setmana i han esquitxat el govern de la Comunitat de Madrid i la seva presidenta de forma directa. La informació d'aquest dissabte arriba després que es fes públic un contracte milionari de la comunitat suposadament vinculat al germà de la presidenta Isabel Díaz Ayuso. Segons revelava ElDiario.es, el cas va destapar tota una trama de fins a una vintena de contractes a dit a empreses vinculades al seu germà Tomás Díaz Ayuso atorgats pel govern autonòmic coincidint amb l'ascens de la presidenta al seu primer càrrec públic el 2017. 

Amb tot, això ha provocat un terratrèmol intern que ha fet encara més evident la pugna pel lideratge del partit entre l'actual líder Pablo Casado i la presidenta madrilenya. Els votants del PP, però, ja tenen clar quin és el seu preferit. Segons l'enquesta d'IMOP-Insights que publica aquest dissabte El Confidencial, un 71% dels votants populars la vol com a presidenta del govern espanyol. Només un 14,5% votaria pel lideratge actual del partit, Pablo Casado.

A més, d'entre les persones consultades, més de la meitat - un 59% - mostren el seu suport a la presidenta de la Comunitat de Madrid i creuen que té raó en denunciar que han fabricat "presumptes corrupcions" per fer-la fora del partit. Un altre cop, Casado queda en minoria: només un 8% està a favor de la seva versió.