El contracte milionari de la Comunitat de Madrid suposadament vinculat al germà de la presidenta Isabel Díaz Ayuso no va ser el primer. Així ho ha revelat en exclusiva elDiario.es, mitjà que assegura que hi hauria una vintena de contractes a dit d'empreses vinculades amb Tomás Díaz Ayuso atorgats pel govern autonòmic que coincideixen amb l'ascens de la presidenta al seu primer càrrec públic el 2017. La majoria d'aquestes contractacions són amb l'empresa d'il·luminació Artesolar, per la qual Tomás hauria treballat com a cap de desenvolupament de projectes. Cal destacar que aquests contractes sempre han estat per un import baix, de manera que no hi havia necessitat de fer un concurs públic, informa el mitjà citat.

Una vintena de contractes

El destapament de l'escàndol per les mascaretes ha destapat, al seu torn, un reguitzell d'antics contractes vinculats al germà d'Ayuso. Segons el diari esmentat, el primer contracte atorgat a Artesolar es va produir el 2017, menys d'un mes després que Ayuso fos nomenada viceconsellera de Presidència i Justícia de la Comunitat de Madrid, sota el lideratge de la llavors presidenta Cristina Cifuentes. Des d'aquell primer contracte per material d'il·luminació hospitalari, "Artesolar ha facturat 113.179,84 euros a la Comunitat de Madrid, sempre pel procediment de contractes menors, sense concurs ni publicitat. En total, són 18 adjudicacions a dit. Les deu últimes, des que Isabel Díaz Ayuso és presidenta", assegura el mitjà. Durant la pandèmia, la comunitat va contractar una empresa per proporcionar mascaretes FFP2 i FFP3 als hospitals, per un import d'1,5 milions d'euros, pel qual tampoc va caldre fer concurs per l'emergència sanitària, fet que ha desencadenat en una guerra interna del PP entre Ayuso i Pablo Casado.

Ayuso es defensa

El Govern d'Isabel Díaz Ayuso ha difós aquest divendres un informe del viceconseller d'Assumptes Jurídics i secretari general del Consell de Govern de la Comunitat de Madrid, un càrrec designat per la mateixa presidenta, per defensar que Ayuso no va incórrer en cap infracció sobre incompatibilitats ni del Codi Ètic dels Alts Càrrecs, informa Europa Press. En concret, es tracta d'un informe firmat pel jurista Fabio Pascua Mateo en resposta a una sol·licitud de la presidenta autonòmica sobre la necessitat d'abstenció en el Consell de Govern del 20 de maig de 2020 en el qual s'anava a abordar la tramitació de contractes d'emergència per al subministrament de material sanitari en plena pandèmia, entre ells l'adjudicat a l'empresa Priviet Sportive, S.L., amb la que es vincula al germà d'Isabel Díaz Ayuso. "No s'ha produït en l'actuació de cap dels membres del Consell de Govern, inclosa la seva presidenta, cap infracció dels seus deures d'abstenció legalment previstos, ni tampoc dels assumits voluntàriament en subscriure el Codi Ètic dels Alts Càrrecs de la Comunitat de Madrid, en rebre la dació de comptes del contracte examinat", conclou l'informe.