El Govern ha entomat una lleugera autocrítica després de les desavinences entre els socis que van esclatar la passada setmana arran de les discrepàncies per la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños. Republicans i Junts, segons la portaveu, Patrícia Plaja, han assumit la necessitat de "millorar el traspàs d'informació" i de tractar amb discreció les discrepàncies. Amb tot, Plaja ha deixat clar, davant l'exigència de Junts de coordinar i consensuar les reunions del Govern amb l'Estat, que això no afecta les reunions del president, Pere Aragonès. "El president com a president és una institució que té vida pròpia" i "té, com no podria ser d'una altra manera, llibertat absoluta de decidir", ha assegurat la portaveu.

Malgrat admetre que les relacions entre ERC i Junts tenen "marge de millora", Plaja ha rebutjat parlar de crisi entre els socis de govern perquè, segons ha assegurat, aquesta etiqueta no descriu la realitat diària de funcionament de l'executiu. Això no ha impedit que alhora admetès que "segurament" aquestes desavinences i discrepàncies continuaran apareixent. Republicans i Junts van abordar ahir aquesta qüestió en una nova reunió de coordinació amb els màxims responsables dels dos partits i els dos grups parlamentaris en la qual va participar Aragonès, com també ho va fer la setmana passada.

"Hi ha el compromís dels dos socis per fer el màxim de traspàs d'informació", ha assegurat la portaveu del Govern, que ha afegit que de la trobada de coordinació entre les cúpules dels dos partits va sorgir també "el compromís de tractar de manera discreta i privada les possibles diferències que hi pugui haver-hi". 

 

Reunió Sánchez

Plaja no ha aportat més informació sobre la reunió que han de mantenir els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Ha explicat que "els equips ja estan parlant i ha de ser en les properes setmanes", abans que acabi el mes de juliol, tal i com va apuntar Vilagrà després de reunir-se amb Bolaños. "No hi ha data tancada, no posarem expectatives, que per part del govern català no són molt altes. Quan hi hagi una data es farà pública", ha reblat davant la insistència de les preguntes.

Com ja va fer ahir el Govern, Plaja ha tret importància de la coincidència d'Aragonès i Sánchez ahir al Camp Nou en el marc dels premis de Pimec. "Hi va haver una conversa protocol·lària. Molt poc o gairebé res a dir sobre la conversa. Va ser protocol·lària, es va parlar de temes d'actualitat, com la situació derivada de la guerra d'Ucraïna", ha insistit sense apartar-se ni un mil·límetre de la versió que ahir es va donar de la trobada tant des del Govern com des de la Moncloa.

La portaveu ha insistit que les relacions entre els dos executius no s'han descongelat, que "avui per avui no hi ha motius per descongelar res", que "no estan normalitzades" i que la reunió de dijous passat entre Vilagrà i Bolaños no és més que "una primera reunió, una fase prèvia de veure si es poden descongelar".