La reunió a Madrid de la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños i la possible trobada entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez ha aterrat de nou aquest matí a l'executiva de Junts. Aquest partit, que des de fa poc més d'un mes lideren Laura Borràs i Jordi Turull, ha aconsellat els republicans que prenguin nota d'aquesta renovació a la cúpula de la formació i els canvis que comporta. "ERC ha d'entendre que hem entrat en una nova etapa", ha advertit el portaveu del partit, Josep Rius, que ha insistit que qualsevol moviment que afecti les relacions del Govern amb l'Estat ha de ser consensuat pels dos socis de l'executiu.

 

Junts ha insistit a valorar amb "preocupació" el que ha descrit com la "tendència d'ERC a fer reunions amb ministres del govern espanyol sense que hi hagi avenços en la investigació del CatalanGate"; ha advertit que "no es poden seguir prenent iniciatives unilaterals com aquesta reunió" i ha subratllat que una hipotètica trobada entre els dos presidents, de la qual ha assegurat que no se n'ha parlat al Govern, hauria de ser consensuada entre els socis de govern.

Reforçar la coordinació

Davant d'aquesta situació, l'executiva de Junts ha acordat traslladar als republicans la necessitat de reforçar els mecanismes de coordinació entre els dos partits que preveu l'acord de govern; consensuar prèviament els temes que es negocien a Madrid i que afecten el Govern; i fer complir la coordinació que preveu aquell acord creant l'espai de coordinació estratègica que preveu.

"En un govern de coalició, quan les reunions són de govern, les posicions les fixen els dos socis. Aquests és un element que a la reunió Vilagrà-Bolaños no va passar i demanem que no torni a passar, més quan vam dir que les relacions quedaven congelades arran del CatalanGate", ha advertit Rius.

Taula de diàleg

En resposta a les declaracions del Pedro Sánchez a La Vanguardia sobre la incorporació de Junts al diàleg, aquest partit ha reiterat que no faran "res per blanquejar aquesta taula de diàleg, que ha fracassat". En aquest punt ha insistit que només entraran a la taula de diàleg si passa a convertir-se en un procés de negociació, amb tres condicions: que s'abordi l'essència del conflicte, i s'elabori una llei d'amnistia que posi fi a la repressió i que haurà de ser aprovada abans d'acabar la legislatura; que s'abordi l'exercici del dret a l'autodeterminació, mitjançant un referèndum pactat i acordat; i que tot plegat es faci en un espai de negociació que tingui garanties, per poder monitoritzar els acords, perquè, segons Junts, "el PSOE no és de fiar".

Junts ha abordat també els fets succeïts a Melilla els darrers dies, que han provocat 37 morts entre migrants que intentaven creuar la frontera, "una vulneració intolerable dels drets humans que requereix una explicació per part de Pedro Sánchez". Rius ha denunciat que la resposta de Sánchez "recorda els pitjors episodis del nacionalisme espanyol", i que l'atribució de culpes que ha fet a les màfies es limita a "comprar un discurs de l'extrema dreta". "Junts considera imprescindible que Pedro Sánchez demani disculpes per haver felicitat l'actuació de la policia marroquina i que comparegui al Congrés per donar explicacions", ha afegit Rius, que ha anunciat diferents iniciatives al Congrés i davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.