La coincidència dels presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès damunt la gespa del Camp Nou per participar al lliurament dels premis de Pimec no ha afavorit que s'hagi produït una conversa entre els dos polítics. Ni tan sols la pluja, que ha obligat els convidats a buscar aixopluc a les grades del camp i ha retingut mitja hora les autoritats a la llotja de l'estadi, ha facilitat aquest contacte. Els dos presidents, sempre acompanyats d'altres convidats, han parlat del temps i de les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, mentre esperaven que la pluja permetés posar en marxa l'acte. Un cop han començat les intervencions, tant l'un com l'altre han evitat abordar davant l'empresariat reunit a l'acte la crisi política oberta entre els dos governs arran del CatalanGate.

 

Durant el seu parlament, Sánchez ha defensat per enèsima vegada el diàleg, del qual s'ha declarat un ferm defensor. "Al llarg aquests anys, no només per necessitat, sinó per convicció hem articulat moltes eines, espais, per materialitzar aquest diàleg. Per molt dures que siguin les crisis i desencontres mereix la pena apostar per diàleg. I el govern espanyol aposta pel diàleg", ha assegurat Sánchez que tan bon punt ha acabat la intervenció ha marxat, sense quedar-se al sopar.

Aragonès i Colau, sobre Melilla

De la seva banda, Aragonès ha retret a Sánchez l'incompliment de les inversions de l'Estat amb Catalunya, que ha titllat de crònic i que ha sumat al dèficit fiscal, per la qual cosa ha reclamat un mecanisme per garantir el compliment de les inversions pressupostades, que ha assegurat s'aplicarà també a Catalunya. El president, que ha aprofitar per demanar una flexibilització de l'objectiu de dèficit, s'ha sumat a la crida feta minuts abans per l'alcaldessa, Ada Colau des del mateix escenari en denuncia dels fets que s'han produït a Melilla i que han provocat la mort de 37 migrants. "Les imatges de Melilla són insuportables", havia dit Colau, a més de demanar una investigació al respecte.

El sopar de Pimec ha afavorit la trobada entre Sánchez i Aragonès just en un moment en què els dos governs han anunciat la voluntat de convocar una reunió entre ambdos. Això no obstant, tant des del Govern de la Generalitat com des de la Moncloa s'han encarregat de deixar clar que no han aprofitat la convocatòria d'avui per mantenir cap conversa a banda de la resta dels convidats.

Ada Colau Pere Aragonès Pedro Sánchez entrega 35a edició Premis PIMEC - Sergi Alcàzar
Ada Colau, Pere Aragonès i Pedro Sánchez damunt la gespa del Camp Nou - Sergi Alcàzar

Com estava previst, Aragonès ha arribat minuts abans de les vuit i el president espanyol, poc després. S'han saludat. De fet, han hagut de repetir l'encaixada dos cops perquè una part dels periodistes gràfics no havien pogut captar bé la imatge. I punt. A partir d'aquí tota la conversa l'han compartit amb la resta d'autoritats presents a la llotja.

Plantada de Junts

Fonts del Govern han assegurat que els dos presidents no han estat sols en cap moment, que han parlat de la pluja i, amb la resta de representants econòmics catalans, sobre les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna. També des del govern espanyol s'ha insistit en aquest punt. "Han mantingut una conversa junt amb altres persones, amb la màxima cordialitat, on han parlat d'afers empresarials", han assegurat.

A la cita no hi havia cap representant de Junts, tot i que des de Pimec s'havia anunciat la presència del vicepresident, Jordi Puigneró. Els dirigents d'aquesta formació, molt crítics amb la reunió de la consellera Laura Vilagrà y el ministro Félix Bolaños de la setmana passada, han decidit plantar l'acte.

Un cop l'acte s'ha posat en marxa els dos presidents s'ha assegut junts, custodiats pel president de Pimec, Antonio Cañete, i la presidenta de la Diputació, Núria Marín. Això no obstant, tan bon punt ha acabat la seva intervenció, Sánchez ha abandonat el Camp Nou. Aragonès l'ha acompanyat fins a la boca d'accés a la gespa. De nou hi ha hagut una encaixada de mans mentre un marxava i l'altre tornava al seu lloc a la taula.