El Govern reacciona al tràgic terratrèmol del Marroc. La Conselleria d'Acció Exterior i Unió Europea ha emès un comunicat en què ha informat que està activant un punt de contacte i informació per als molts catalans que tenen familiars al Marroc. D'altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert al Marroc la col·laboració dels Bombers de la Generalitat i de Protecció Civil.  "El Govern està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol que ha afectat el Marroc, en contacte amb les autoritats pertinents i recopilant informació sobre el terreny. Estem a disposició dels afectats i els seus familiars", assegura el comunicat d'Acció Exterior.

🔴 Terratrèmol al Marroc avui, DIRECTE | Segueix l'última hora de la tragèdia
 

Aquesta nit, un terratrèmol de magnitud 6,9 ha sacsejat el Marroc, provocant greus danys humans i materials. Segons les darreres xifres del Ministeri d'Interior marroquí, hi ha almenys 2.012 morts i 2.0598 ferits, mentre que també hi ha nombrosos edificis danyats i esfondrats. Davant d'aquesta situació, la Generalitat informa que "qualsevol persona afectada es pot posar en contacte amb el Govern, també a través de la Delegació al Nord d'Àfrica". El delegat del Govern al Nord d'Àfrica, Ahmed Benallal, i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ja es troben sobre el terreny. Cal recordar que a Catalunya hi ha un total de 235.278 habitants que tenen com a origen geogràfic el país nord-africà, el que representa gairebé un 20% de la població estrangera total.

El govern espanyol també es pronuncia

Per la seva banda, el govern d'Espanya ha expressat la seva solidaritat i condolences al Marroc pel "terrible terratrèmol" que s'ha registrat aquesta passada matinada. El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha enviat, a través d'un missatge a Twitter, tot el seu suport al poble marroquí. "Espanya està amb les víctimes d'aquesta tragèdia i les seves famílies", ha escrit. El Ministeri d'Afers exteriors, UE i Cooperació també ha publicat un missatge per mostrar la seva solidaritat als afectats pel terratrèmol, mentre el responsable del departament, José Manuel Albares, ha assegurat que els seus "pensaments" estan "amb les víctimes i afins" de la tragèdia.

El terratrèmol s'ha sentit també en punts d'Espanya. El servei d'Emergències 112 Andalusia ha indicat que ha rebut més d'una vintena de trucades per un moviment sísmic que ha estat sentit en municipis de Huelva, Sevilla, Màlaga i Jaén. Així mateix, Emergències Andalusia també ha informat que no consten danys ni a infraestructures ni a persones, tot i que s'està a l'espera que l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ho confirmi.