Les parets i el terra han tremolat, i alguns edificis s'han esfondrat, a les 23.11h a Marràqueix, per un terratrèmol de magnitud 7 que ha deixat almenys 2.012 morts i més de 2.059 ferits al país, segons el Ministeri d'Interior. Mitjans locals parlen també de persones atrapades. És la tremolor més forta mai enregistrada abans a aquest país, amb epicentre a Ighil, a 60 quilòmetres de la important ciutat marroquina. S'han registrat víctimes en una desena de províncies: Al Haouz, -al sud de Marràqueix i pròxima a l'epicentre-, amb 1.293 morts, seguida de Taroudant (452 víctimes mortals), Chichaoua (191 morts), Ouarzazate (41), Marràqueix (15), Azilal (11), Agadir (5), Casablanca (3), Al Youssufia (1) i en Tinguir (1).

Els ferits, de diversa gravetat, han estat traslladats a centres hospitalaris, indica el ministeri, que afegeix que també va haver-hi danys materials en zones no habitades. Segons Interior, s'han mobilitzat forces de seguretat i protecció civil de totes les prefectures províncies afectades, així com els mitjans necessaris per a intervenir i avaluar els danys. A les xarxes socials, els marroquins han compartit nombroses fotos i vídeos en els quals es veuen edificis danyats i caiguts, alguns amb persones ferides o aparentment mortes entre els enderrocs.

Mapa del terratremol al Marroc / Foto: ElNacional.cat
Mapa del terratrèmol al Marroc / Foto: ElNacional.cat

Els carrers de la Medina, centre històric i turístic de Marràqueix, han vist com diversos edificis queien a terra, entre ells el minaret d’una de les mesquites de la plaça Djemà-el-Fna, una de les més emblemàtiques del barri. Centenars de famílies i també turistes europeus i espanyols han passat la nit al carrer per temor a possibles rèpliques, mentre alguns optaven per parcs, places o l’aparcament de l’aeroport. El periodista que signa la peça estava a l’habitació de l’hotel quan ha començat a sentir que el terra tremolava i forts cops a les parets, que de seguida van començar a balançar-se. Prop d’allà, un edifici es va esfondrar i es van sentir crits, però ningú no va resultar ferit als carrers propers.

Fonts del consolat espanyol han cridat a mantenir “la calma” durant la nit a l’espera que es desplegués algun protocol de seguretat pels ciutadans. Algun tall de llum sobtat ha trencat la calma tensa de les famílies i turistes que miraven de descansar als carrers, amb mantes a terra i davant el puja i baixa de motos pels estrets carrerons.

A Rabat i Casablanca, amb menys força

El sisme també es va sentir a altres ciutats marroquines com Rabat i Casablanca, però amb menys força i sense que a hores d’ara s’hagin reportat destrosses o ferits. 

Per posar en context l’abast del sisme, és només un decimal menys intens que el que va sacsejar Mèxic l’any 2017 tot deixant 370 morts. Al Marroc, l’antecedent més proper va tenir lloc l’any 2004, quan un terratrèmol de força menys potència (6,4) i amb epicentre a Alhucemas va deixar més de 500 víctimes mortals.