Un terratrèmol al Marroc de magnitud 6,9 a l'escala de Richter ha deixat almenys 1.000 morts i més de 1.200 ferits al país. El sisme es va començar a notar cap a les 23:11h a la ciutat de Marràqueix i es tracta del tremolor més fort mai registrat al país nord-africà. El sisme també s'ha sentit a altres ciutats marroquines com Rabat i Casablanca, però amb menys força i sense que a hores d’ara s’hagin reportat destrosses o ferits. A més, el terratrèmol també ha deixat més d'una vintena de trucades al 112 d'Andalusia i també es van registrar fins a 14 terratrèmols 48 hores abans de la tragèdia.
- El terratrèmol més fort de la història del Marroc deixa almenys 300 morts
- El terratrèmol al Marroc també sacseja Andalusia: més d'una vintena de trucades al 112
-
Les Illes Canàries han registrat 14 terratrèmols en 48 hores abans de la tragèdia al Marroc
Finalitzem aquí el directe d'ElNacional.cat amb el seguiment de la catàstrofe que ha patit al Marroc, pel terratrèmol de magnitud 6,9 que ha sacsejat la regió al sud de Marràqueix aquest divendres a la nit. De la jornada d'aquest dissabte cal destacar:
- 1.305 morts i 1.832 ferits, 1.220 dels quals estan en estat molt greu i hospitalitzats, segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior del Marroc.
- L'ONU, la Unió Europea i el món àrab —inclòs Algèria, enemistats amb el Marroc— han expressat la seva solidaritat i han ofert ajuda humanitària i suport en les tasques de cerca i rescat que ja executen les autoritats marroquines i la Mitja Lluna Vermella.
- El rei del Marroc, Mohamed VI, ha tornat a Rabat aquest dissabte a la tarda des de París, a on estava de vacances, i s'ha reunit amb un gabinet d'emergència per abordar la situació.
- No hi ha morts ni ferits catalans, segons Acció Exterior.
El Consell Europeu ha enviat una carta al rei del Marroc, Mohamed VI, per expressar la solidaritat dels estats membres davant la catàstrofe ocasionada pel terratrèmol. "Estem profundament entristits per aquest esdeveniment tràgic", diu el comunicat, que ofereix l'ajuda d'Europa de la forma que el monarca consideri "útil". La carta està signada per tots els primers ministres dels estats membres de la UE i pel president del Consell Europeu, Charles Michel.
The letter of members of the European Council to His Majesty Mohammed VI following the recent tragic events in Morocco.
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 9, 2023
The EU and its MS stand in full solidarity with people of Morocco in this difficult moment.https://t.co/QtCFTOh6qc pic.twitter.com/ngDvex42jh
Les muntanyes de l'Atles en ruïnes: viatge a l'epicentre del terratrèmol del Marroc
"En un dels primers pobles de l’Alt Atles, Tahannaout, a 30 quilòmetres de Marràqueix, totes les famílies que hi viuen, unes 90, havien abandonat les seves cases. 'Estarem al carrer fins que el govern ens doni instruccions', deia el Saïd, un dels que s’asseia a la vall davant del poblat elevat i sota el sol dur de la tarda". | ✍️ Per Germán Aranda, enviat especial
Portugal enviarà a Marràqueix un avió de la seva força aèria per repatriar els portuguesos que el desitgin, després del terratrèmol de divendres a la nit al Marroc. En una roda de premsa, el ministre portuguès d'Exteriors, João Gomes Cravinho, ha dit aquest dissabte que hi ha uns 300 portuguesos a la regió de Marràqueix, dels quals 75 han manifestat la seva voluntat de ser repatriats. A més, hi ha dos ciutadans portuguesos ferits: un pare i la seva filla menor d'edat, que han hagut de ser hospitalitzats per ferides sofertes, encara que estan fora de perill. No hi ha hagut morts de nacionalitat portuguesa.
Els equips de la Mitja Lluna Vermella Marroquina ja assisteixen en les operacions de cerca i rescat, en les quals, subratllen, les pròximes 48 hores són crítiques per salvar vides. "Sabem el que pot arribar i és necessari treballar perquè hi hagi un tractament digne dels cadàvers i per proveir la població amb aigua neta", ha explicat la directora global d'Operacions de Creu Roja Internacional (FICR), Caroline Holt, en referència al risc que els problemes d'higiene a les zones afectades puguin causar brots epidèmics. "El treball a la regió no durarà dues o tres setmanes: necessitarem mesos, potser anys, com ja va passar aquest any després del sisme de Síria i Turquia", ha assegurat director regional de la FICR per a l'Orient Mitjà i el Magrib, Hossam Elsharkawi.

El president de la Federació Espanyola d'Entitats Religioses Islàmiques (FEERI), Mounir Benjeloun, en nom de l'organització, ha traslladat la seva solidaritat amb els afectats del terratrèmol al Marroc. En un comunicat, l'entitat implora a Allah perquè "reconforti els ferits i familiars de les víctimes, i aquestes amb els més alts jardins del Paradís". "Allah és Misericòrdia d'aquest món i de l'altre, així com dels qui es manifestin com a clements. Ell és el Primer i l'Últim, i no hi va haver —ni hi ha— res ni ningú abans o després d'Ell. La seva Misericòrdia és més ràpida que la seva ira i més gran que el cel i la terra", diu el comunicat de la FEERI.

Els Bombers de la Generalitat han posat a disposició del Marroc equips de recerca i rescat, d'avaluació estructural, gossos i drons. El cos, afirmen, es troba a "l'espera de la resposta de les autoritats marroquines per organitzar l'expedició".
Després de la reunió d'urgència d'aquest dissabte, Mohamed VI, que ha tornat a Rabat des de París amb motiu del terratrèmol, ha animat al retorn ràpid de l'activitat econòmica a les zones sinistrades i que s'obri un compte especial al Banc Central Marroquí per rebre els donatius de ciutadans i organismes privats i públics. Una altra de les mesures que ha ordenat, segons l'agència estatal MAP, ha estat constituir reserves de medicaments, tendas de campanya, llits o aliments a cada regió, en previsió de qualsevol mena de catàstrofe similar al futur.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha solidaritzat amb el Marroc després del terratrèmol d'aquest divendres a la nit, i assegura que l'organització està "a punt per donar assistència". En un breu comunicat del seu portaveu, Guterres s'ha declarat "profundament entristit" i ha enviat condolences al Govern i la població marroquina per la catàstrofe.

La selecció de futbol del Marroc s'ha unit als centenars de persones que han donat sang aquest dissabte al Marroc. Les autoritats del país nord-africà havien demanat a la població que anessin als centres de salut a donar per fer front a l'alta demanda, amb motiu del greu terratrèmol, que ha deixat més de 1.200 ferits, 700 en estat greu i hospitalitzats.
أسود الأطلس يساهمون في عملية التبرع بالدم 🩸
— Équipe du Maroc (@EnMaroc) September 9, 2023
📷 Our #AtlasLions are participating in the blood donation 🇲🇦#DimaMaghrib pic.twitter.com/CitryHyLiV
La Torre Eiffel s'apagarà aquesta nit en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol al Marroc. Segons ha informat el diari local Le Parisien, l'emblemàtic monument apagarà la seva il·luminació a les 23.00 h. "Amb gran tristesa veig les terribles imatges del terratrèmol que va sacsejar el Marroc ahir a la nit. Els meus pensaments i el meu suport estan amb el poble marroquí i amb les famílies i amics de les víctimes. París serà al seu costat", va assenyalar aquest matí a Twitter l'alcaldessa de la capital francesa, Anne Hidalgo.

🔴 ÚLTIMA HORA | El nombre de víctimes pel terratrèmol que va sacsejar ahir a la nit el Marroc ascendeix, segons el còmput dut a terme fins a les 19.00 hora local, a 1.305 morts i 1.832 ferits, 1.220 d'ells en estat molt greu.
Segons les últimes dades difoses aquest dissabte pel Ministeri de l'Interior marroquí, es van registrar víctimes en una desena de províncies: A l'Haouz —al sud de Marràqueix i propera a l'epicentre, amb 694 morts, seguida de Taroudant (347 víctimes mortals), Chichaoua (191 morts), Ouarzazate (39), Marràqueix (14), Azilal (11), Agadir (5), Casablanca (3), Al Youssufia (1) i a Tinguir (1).
La senadora i diputada a Madrid Carla Antonelli denuncia missatges racistes i xenòfobs a les xarxes socials arran del terratrèmol al Marroc. "Ens diuen quanta baixesa, falta d'empatia i grau de miserable es pot arribar a ser", ha assenyalat en una publicació a Twitter.
Los comentarios racistas y xenófobos en redes, celebrando las muertes de mas de mil personas en Marruecos por el terremoto y diciendo que pocos les parecen, chistes o bromas nauseabundas, nos hablan de cuanta bajeza, falta de empatía y grado de miserables se puede llegar a ser. pic.twitter.com/tOtU7foEhX
— Carla Antonelli / (@CarlaAntonelli) September 9, 2023
El rei del Marroc, Mohamed VI, ha decretat tres dies de dol al país pel terratrèmol, que ha deixat almenys 1.037 morts i 1.204 ferits, i ha ordenat desplegar un programa d'emergència per atendre les víctimes i rehabilitar els edificis afectats. Després d'una reunió d'urgència per valorar la situació després del sisme, el monarca, que ha tornat a Rabat des de París, ha enviat el seu agraïment a "els molts països germans i amics que han expressat la seva solidaritat amb el poble marroquí en aquesta difícil situació", a través d'un comunicat del seu gabinet. El rei ha ordenat també que aquest diumenge es faci una oració pels morts a totes les mesquites del país.

Terrassa ha convocat aquest dissabte a la tarda un minut de silenci en suport de les víctimes del terratrèmol del Marroc. Més d'un centenar de persones s'han concentrat davant de l'ajuntament per expressar el condol per les víctimes, que ja sumen més d'un miler de morts i 1.200 ferits. L'alcalde, Jordi Ballart, ha recordat que Terrassa té "molts vincles" amb el Marroc, amb una comunitat marroquina d'unes 12.000 persones. També ha anunciat que han activat "tots els mecanismes de cooperació" que té la ciutat i s'ha posat a disposició del govern espanyol i català per ajudar amb tot allò que sigui possible.

El president de la ciutat autònoma de Melilla, Juan José Imbroda, ha mostrat "la seva consternació", després del terratrèmol que ha sacsejat el Marroc aquesta nit. La primera autoritat de la ciutat espanyola al nord de l'Àfrica, ha expressat que "en el nom del Govern de la ciutat de Melilla i en el meu propi, les nostres condolences, el nostre suport i la nostra solidaritat amb el poble marroquí per aquesta tragèdia de colossals dimissions".

🔴 ÚLTIMA HORA | El rei Mohamed VI suspèn les seves vacances a París, on es trobava des de l'1 de setembre, i torna a Rabat. El monarca, que ha decretat tres dies de dol, presidirà una reunió d'emergència amb la resta d'autoritats del país per abordar les accions davant del terratrèmol.

El FC Barcelona i el RCD Espanyol han expressat la seva "solidaritat" amb tots els afectats pel terratrèmol que ha patit aquesta matinada el Marroc. "Des del FC Barcelona enviem la nostra força i solidaritat a les víctimes del terratrèmol que ha afectat el Marroc", ha expressat el club blaugrana en una publicació a Twitter. En la mateixa línia, l'Espanyol ha traslladat el seu "suport a tots els afectats pel terratrèmol al Marroc" i ha donat "el condol a totes les víctimes, familiars i amistats".
Des del FC Barcelona enviem la nostra força i solidaritat a les víctimes del terratrèmol que ha afectat el Marroc. 🙏
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) September 9, 2023
Desde el RCD Espanyol queremos trasladar nuestra solidaridad y apoyo a todos los afectados por el terremoto en Marruecos y nuestro más sentido pésame a todas las víctimas, familiares y amistades. Mucha fuerza. #RCDE pic.twitter.com/6NfYFXqPae
— RCD Espanyol de Barcelona (@RCDEspanyol) September 9, 2023
La comunitat marroquina a Catalunya està en estat de commoció pel terratrèmol de Marràqueix, davant del qual moltes entitats ja s'estan organitzant per enviar ajuda humanitària, en espera de conèixer més detalls i si hi ha afectats entre familiars i amics. El president de l'Associació Amical Immigrants Marroquins a Catalunya, Ahmed Abair, ha afirmat que la situació al seu país "està que bufa", i que urgeix enviar material de primera necessitat, com mantes, llençols i roba. Abair ha lamentat, d'altra banda, que el consolat del Marroc a Barcelona de moment no ha contestat les trucades de l'associació que presideix. Segons dades de l'INE, Catalunya té 257.118 ciutadans nascuts al Marroc.

🔴 L'Ajuntament de Barcelona ha convocat per a aquest diumenge al migdia un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol al Marroc. L'acte tindrà lloc a la plaça Sant Jaume a les 12.00 hores. Altres consistoris també han organitzat minuts de silenci en solidaritat amb els marroquins, com el de Terrassa, aquest dissabte a la tarda, o Reus i Lleida, per a demà diumenge.

Diversos turistes han descrit el "caos" i "pànic" que es va viure a Marràqueix durant el terratrèmol. "Encara que la gent al principi es va bloquejar, tothom va sortir al carrer", ha destacat Patricia en aterrar a l'aeroport de Barajas en un vol procedent de Marràqueix. Paula, una altra de les passatgeres, ha relatat que ja estaven adormits quan "primer es va escoltar un soroll i després tot es va començar a moure molt, fins i tot van caure els llums". Nacho, que viatjava amb la seva dona i dos fills, assenyala que al principi pensava que era un tren el que provocava soroll; tanmateix, instants després "va augmentar la vibració i es va saber que era un terratrèmol". Després de diverses hores, en les que van haver de dormir a la intempèrie.

El Papa Francesc ha mostrat el seu "dolor" per la "tragèdia" del terratrèmol que ha sacsejat "violentament" el Marroc i ha traslladat al país la seva "profunda solidaritat". "Assabentat amb dolor del terratrèmol que ha sacsejat violentament el Marroc, el Papa Francesc expressa la seva comunió en l'oració davant aquesta catàstrofe natural", diu el missatge de condolences enviat aquest dissabte a les autoritats marroquines, escrit en francès.

Almenys 1.037 persones han mort i 1.204 més han resultat ferides a causa del terratrèmol de magnitud 7 en l'escala Richter registrat en la província d'Al Hauz, segons ha informat el Ministeri de l'Interior de país. Més de 700 víctimes han resultat ferides de gravetat. Totes elles estan sent traslladades a diversos hospitals de la zona, tal com han assenyalat les autoritats en un comunicat, en el qual han indicat que la majoria de morts es concentren en la província d'Al Hauz, amb 542 morts, mentre que la segona més afectada és Tarudant, amb 321 morts. Per darrere es troben Chichaua, amb 103 morts; Uarzazate, amb 38; Marràqueix, amb 13; Azilal, amb 11; Agadir, amb 5, i Casablanca, on hi ha de moment tres morts a qui se suma una defunció registrada a Yusufiya.

Al voltant d'una trentena de bombers andalusos formaran part dels equips internacionals desplaçats al Marroc per col·laborar en les tasques de rescat de possibles supervivents després del terratrèmol esdevingut al país africà la matinada d'aquest dissabte. A través de les organitzacions Bombers Units Sense Fronterae (BUSF) i Bombers pel Món, prestaran ajuda efectius de Huelva, Cadis, Granada i Màlaga. En aquests moments s'estan organitzant els desplaçaments i està previst que els surtin a última hora d'aquesta tarda del Port d'Algesires, en un ferri amb destí Marroc. Una vegada a Marràqueix, els equips es posaran a disposició del centre de coordinació per dirigir els seus esforços a les zones on sigui necessària la seva intervenció, centrada en la localització i rescat de persones vives.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert al Marroc l'ajuda dels serveis d'emergències de Catalunya, Bombers i Protecció Civil. Ho ha anunciat aquest dissabte en un acte a l'Ateneu Barcelonès després de parlar, ha dit, amb l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich. Aragonès ha traslladat el condol als familiars i amics de les víctimes del sisme, i "tot l'escalf a la població del Marroc i a tots els catalans amb origen al Marroc que estan vivint aquests esdeveniments amb un grandíssim dolor". El president també ha enviat un missatge de suport als marroquins que resideixen a Catalunya, que en són 257.118: "La resta del país som al seu costat".

A uns 30 quilòmetres de l'epicentre del sisme, la localitat d'Amizmiz ha estat durament colpejada per la catàstrofe. El municipi, que es troba a la falda de la Serralada de l'Atles, s'ha vist aquest dissabte al matí ple de runes i destrosses als edificis.


La ciutat de Marràqueix, visitada en 2022 per més de 2 milions de turistes i amb un centre històric considerat Patrimoni Mundial per la UNESCO, ha estat una de les zones més afectades pel terratrèmol d'aquesta nit. L'epicentre ha estat a uns 60 quilòmetres al sud de la ciutat.


Segons el butlletí d'alerta sísmica difós per l'Institut Nacional de Geofísica marroquina, el terratrèmol, de magnitud 7 en l'escala Ritcher, va sacsejar la regió septentrional a prop de Marràqueix i es va produir a les 23.11 hora local d'aquest divendres, a 8 quilòmetres de profunditat sota la superfície.

La Generalitat ha habilitat diversos telèfons de contacte pels afectats pel terratrèmol al Marroc o emergències relacionades amb la catàstrofe. Hi ha números per contactar amb les autoritats des del Marroc i des de Catalunya.

El nombre de morts al terratrèmol que va colpejar ahir a la nit el Marroc arriba almenys als 1.037, segons el balanç actualitzat per les autoritats fins a les 13.00 hora local (GMT+1). Els ferits són 1.204, 721 dels quals estan en estat greu.

El Govern reunirà el pròxim dimecres 13 de setembre el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència amb l’objectiu de coordinar la resposta des de Catalunya a les conseqüències del devastador terratrèmol que ha colpejat aquest divendres a la nit diverses localitats del Marroc.
Ja hem activat el comitè que agrupa els actors de l'ajut humanitari de Catalunya per donar una resposta coordinada davant del devastador terratrèmol del #Marroc
— Meritxell Serret Aleu (@MeritxellSerret) September 9, 2023
👉 Al costat de les víctimes acompanyant-les i fent acció sobre el terreny amb la cooperació i solidaritat catalana. https://t.co/tSgl4z3cYL
Protecció Civil ha posat els seus serveis d'emergència, amb bombers i mossos d'esquadra, a disposició del mecanisme europeu de coordinació de l'ajuda humanitària pel terratrèmol del Marroc. El servei d'emergències de la Generalitat està en contacte amb el Departament d'Exteriors de la Generalitat i amb el Ministeri d'Exteriors espanyol per a actuar en cas que sigui necessari.
Des del #CECAT de #ProteccioCivil s'ha ofert material i personal de @bomberscat i @mossos per donar suport en les tasques de rescat, i especialistes @emergenciescat en el mecanisme europeu de #protecciocivil
— Protecció civil (@emergenciescat) September 9, 2023
També s'ha coordinat l'oferiment de personal i material de @BCN_Bombers
El terratrèmol de Marràqueix sobre el terreny: “L’edifici semblava de paper”
"Encara en estat de xoc, ciutadans de Marràqueix i turistes miren d’encaixar a primera hora del matí la seva rutina en l’impacte que suposa haver viscut el terratrèmol més fort des que es tenen registre al Marroc". | ✍️ Per Germán Aranda, des del Marroc
Algèria, enemistada i sense relació diplomàtica amb el Marroc des de 2021, ha comunicat que obriria el seu espai aeri per a vols humanitaris i mèdics al seu país veí afectat pel virulent sisme. La presidència d'Algèria ha afirmat també que està a punt per proporcionar ajuda humanitària, si el Marroc el requereix.
Una catalana relata el terratrèmol a Marràqueix: "Hi havia una histèria horrible"
"La Marta Castejón, una jove de Santa Coloma de Gramenet, estava sopant aquest divendres al vespre en un restaurant de la zona nord-oest de Marràqueix, quan, de sobte, va sentir que es movia el terra. "Com pot ser que es mogui el terra, si aquí no hi ha metro?", va pensar" |✍️ Per Malena Ramajo
La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha expressat la plena disponibilitat d'Itàlia per ajudar al Marroc, davant les conseqüències del terratrèmol. Meloni, avui a Nova Delhi amb motiu de la Cimera del G20, ha expressat la seva "solidaritat" al primer ministre marroquí, Aziz Akhannouch, i a les famílies de les víctimes.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha visitat aquest dissabte el vicecònsol del Marroc a Barcelona, Omar Ait Ouahmane, i li ha traslladat "tot el suport" de l'Ajuntament davant del terratrèmol registrat de matinada al Marroc. Collboni li ha comunicat que la comunitat marroquina de Barcelona compta amb l'acompanyament del consistori "en aquests moments tan difícils".
Barcelona farà tot el possible per ajudar en la reconstrucció física i de persones de la tragèdia que està vivint el Marroc, així li ho hem traslladat al vicecònsol, Omar Ait Ouahmane.
— Jaume Collboni (@jaumecollboni) September 9, 2023
Amb la tinenta @MariaEugeniaGay, el comissionat de Relacions Internacionals, @pausolanilla, la… pic.twitter.com/B5XfwhUmYi
Cues al Marroc per donar sang, després del terratrèmol que ha deixat, de moment, més 1.200 ferits enregistrats, 700 dels quals es troben en estat greu i han estat traslladats a hospitals. El govern del país magrebí ha fet una crida per anar als centres de salut habilitats per prestar aquesta ajuda.
La solidaridad y la empatía son una de las mayores muestras de humanismo.
— Farid Bentria (@FaridBentria) September 9, 2023
Las interminables colas hoy en Marrakech para donar sangre para la tragedia del terremoto de hace sólo unas horas dicen mucho y bueno de la ciudadanía de #Marruecos https://t.co/KpIJ5ljnku
Diversos països àrabs de l'Orient Mitjà s'han solidaritzat amb el Marroc i han ofert ajuda a les autoritats marroquines després del devastador terratrèmol. El president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed, ha ordenat habilitar un pont aeri per transportar ajuda urgent al Marroc. Per la seva part, el ministre d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi, ha afirmat que el seu país dona suport "als germans del Marroc" i que està en contacte amb les autoritats marroquines per "proporcionar tota l'ajuda que necessitin". Altres països com Egipte, l'Aràbia Saudita i Qatar també s'han solidaritzat amb el país africà, mentre que Kuwait ha demanat als seus ciutadans al Marroc que "actuïn amb cautela".
أعزي أخي الملك محمد السادس والشعب المغربي في ضحايا الزلزال. لقد تألمنا لهذا الحادث ونقف إلى جانب إخواننا في المغرب الشقيق ونتضامن معهم في هذه الأوقات الصعبة. حفظ الله المغرب من كل شر.
— محمد بن زايد (@MohamedBinZayed) September 9, 2023
A hores d'ara, Espanya encara no ha rebut petició d'ajuda expressa per part del govern del Marroc. Així i tot, el govern espanyol s'ha posat a disposició del país magribí per enviar ajuda d'emergència en el rescat i per a la reconstrucció posterior.
#Terremoto @proteccioncivil ha activado los mecanismos de apoyo internacional y puesto en prealerta los equipos de Búsqueda y Rescate para poder dar una respuesta inmediata en el caso de que #Marruecos solicite ayuda
— Ministerio del Interior (@interiorgob) September 9, 2023
Los primeros equipos españoles podrían desplegarse en horas pic.twitter.com/rAFUBERlNo
De moment, no hi ha víctimes mortals ni ferits espanyols, segons han explicat fonts de l'ambaixada espanyola al Marroc. Actualment, hi ha constància de 18.000 ciutadans espanyols residents en el país nord-africà, els quals estan donats d'alta en el registre consular. Aquesta xifra no inclou turistes ni ciutadans establerts al Marroc que hagin decidit no constar en l'esmentat registre.
Marràqueix, a tan sols uns 60 quilòmetres de l'epicentre del virulent terratrèmol, és la principal destinació turística del Marroc: almenys 2,3 milions de visitants van recórrer en 2022 els estrets carrers de la seva històrica medina, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1985, i van visitar uns edificis de tova que han estat especialment danyats pel sisme. Fundada en 1070-1072 pels almoràvits (1056-1147), Marràqueix va ser durant molt de temps un important centre polític, econòmic i cultural de l'Occident musulmà, amb una gran influència en tot el nord d'Àfrica i Andalusia.
El president de Rússia, Vladímir Putin, ha expressat avui les seves condolences i el seu suport al rei Mohamed VI del Marroc per les tràgiques conseqüències del terratrèmol que va sacsejar ahir a la nit el país. "Rússia comparteix les experiències i el dolor del poble amic del Marroc", ha escrit el cap del Kremlin en el seu Telegram.
El president de França, Emmanuel Macron, ha mostrat avui la seva commoció pel greu sisme ocorregut al Marroc i ha afirmat que el país gal està a punt per assistir en les operacions d'emergència. "Estem tots commocionats després del terrible sisme al Marroc. França està a punt per ajudar amb els primers auxilis", va assenyalar el mandatari, nouvingut a Nova Delhi per assistir a la cimera del G20.
No hi ha cap víctima mortal ni ferits catalans al Marroc, segons han confirmat fonts de la delegació del Govern a Casablanca a ElNacional.cat. Per altra banda, la delegació de Casablanca ha rebut 18 trucades de ciutadans catalans que són al Marroc i que han sol·licitat informació sobre com procedir en aquests moments, després del terratrèmol que ha sacsejat el país magrebí. També hi ha constància que hi ha un grup de catalans a Imlil, un poble situat als Atles i a escassos quilòmetres de l'epicentre del sisme, tot i que tampoc hi ha constància de cap víctima ni ferit dins aquest grup.
El terratrèmol més fort de la història del Marroc deixa almenys 1.307 morts
"És la tremolor més forta mai enregistrada abans a aquest país, amb epicentre a Ighil, a 60 quilòmetres de la important ciutat marroquina" | ✍️ Per Germán Aranda, enviat especial
El terratrèmol ocorregut en la nit d'aquest divendres al Marroc s'ha arribat a sentir a Portugal, encara que de forma moderada. No s'han registrat víctimes ni danys materials, segons les autoritats portugueses. En un comunicat, l'Institut Portuguès del Mar i de l'Atmosfera ha explicat aquest dissabte que el sisme s'ha sentit a diverses ciutats com Lisboa, Setúbal, Castre Marim, Portimão i Cascais.
Alemanya ha expressat la seva disposició a ajudar al Marroc després del devastador terratrèmol, i ha assenyalat que ja s'ha posat en contacte amb el Mecanisme Europeu de Protecció Civil, l'organisme coordinador de l'ajuda europea. "Estem preparats per ajudar amb rapidesa", ha escrit la comissionada del Govern alemany per a drets humans i ajuda humanitària, Luise Amtsberg, a Twitter. El canceller alemany, Olaf Scholz, que es troba a Nova Delhi en la cimera del G20, també ha expressat les seves condolences per les "terribles notícies" que arriben des del Marroc.
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha obert una campanya per donar suport econòmic a les persones afectades pel greu terratrèmol que ha sacsejat el Marroc aquesta matinada. L'organisme, format per ajuntaments, diputacions i consells comarcals de tot Catalunya per ajudar els països desfavorits, fa una crida a sumar-se per ajudar a la reconstrucció i als damnificats.
‼️ Des del @FonsCatala obrim una campanya d'emergència per donar suport a la població afectada pel terratrèmol d'aquest divendres al #Marroc
— FonsCatalàCooperació (@FonsCatala) September 9, 2023
Fem una crida als ens locals catalans i a la ciutadania a sumar-s'hi!
Per a + informació 👉 https://t.co/2bzYx0MknK pic.twitter.com/ac2kA14BUG
El terratrèmol que s'ha produït aquest divendres a la nit al Marroc és el més virulent registrat en la història recent del país, més intens que el d'Agadir en febrer de 1960 (5,7) o el d'Alhucemas el febrer de 2004 (6,3).
L'Estat Major de les Forces Armades marroquines ha declarat la mobilització total i els serveis d'emergències i Protecció Civil actuen ja per atendre als més de 1.200 ferits enregistrats al Marroc després del terratrèmol i tractar de rescatar a les persones atrapades sota les runes dels edificis. Les autoritats del país nord-africà també han demanat a la població que vagi als centres de donació de sang per a poder donar resposta a la demanda, per l'alt nombre de ferits.
Les últimes informacions d'Al-Arabya TV sobre el terratrèmol que ha sacsejat el Marroc la matinada d'aquest dissabte eleven la xifra de morts a 1037 i la de ferits a 1.200 persones. Dels ferits, 721 es troben en estat greu.
El terratrèmol ocorregut divendres a la nit al Marroc va ser sentit a Portugal de forma moderada, on no es van registrar víctimes ni danys materials, segons les autoritats. A Andalusia també van notar el sisme i, de fet, es van produir més d'una vintena de trucades als serveis d'emergència.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també ha emès un comunicat per expressar el condol al Marroc. La seva vicepresidenta, Elisenda Alamany, ha refermat el compromís de l'ens metropolità amb els projectes de solidaritat i cooperació internacional que es desenvolupen als països de la Mediterrània. L'AMB ha enviat el seu "escalf i suport" als afectats pel sisme.
El papa Francesc ha expressat el seu dolor i solidaritat davant del terratrèmol que ha sacsejat violentament el Marroc i el balanç del qual ascendeix a 820 morts i 672 ferits. El papa garanteix "les seves oracions davant d'aquesta catàstrofe natural" i es mostra "entristit per aquest esdeveniment" i expressa la seva "profunda solidaritat amb els qui estan tocat a la carn i al cor per aquesta tragèdia: resa pel descans dels difunts, per la curació dels ferits i pel consol dels qui ploren la pèrdua dels seus éssers estimats i de les seves llars", es llegeix al telegrama enviat a l'Església local.
La Comissió Europea (CE) activa el Servei de Gestió d'Emergències del sistema Copernicus per ajudar amb mapes el Marroc després del terratrèmol mortal. "Davant del terratrèmol al Marroc, hem activat el Servei de Gestió d'Emergències de Copernicus per donar suport a activitats que milloren el coneixement de la situació amb mapatge de les zones afectades", ha escrit a Twitter el comissari europeu de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic. El polític eslovè va subratllar que el club comunitari "està preparat per assistir mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la UE si el Marroc així ho sol·licita".
La consellera d'Acció Exterior i la Unió Europea, Meritxell Serret, ha explicat aquest dissabte que el Govern no té encara dades definitives sobre catalans afectats al Marroc pel terratrèmol registrat de matinada, i que mantindran "la màxima prudència" fins a tenir-los.
El Govern ha actualitzat els telèfons per atendre emergències de persones afectades pel terratrèmol del Marroc. Per als afectats que estan al Marroc, el Govern ha habilitat tres línies: un telèfon amb whatsapp, el 0034674744901; un telèfon marroquí, el 00212648682896, i un telèfon català, el 938597393. Pel que fa als afectats que estan a Catalunya, han de fer servir aquest últim número, el 938597393. El Govern demana que aquestes línies s'utilitzin només per a emergències, i informar-se sobre l'evolució de les conseqüències del terratrèmol pels canals oficials del Marroc.
El rei Felip VI ha mostrat la seva proximitat a la monarquia marroquina amb un telegrama personal a Mohammed VI en què s'ha referit al seu homòleg com a "estimat germà". "Estic desolat de rebre la notícia del violent terratrèmol que ha causat un elevadíssim nombre de víctimes mortals i ferits", ha assegurat. En nom del poble espanyol, el monarca ha expressat el seu "més profund sentiment de dolor per les terribles conseqüències del desastre i les condolences més sentides".
El Govern activarà en breu l'ajuda humanitària per la crisi provocada pel terratrèmol al Marroc, que ja suma 820 morts i més de 670 ferits. El Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència es reunirà el proper dimecres 13 de setembre per donar resposta a les necessitats immediates del país nord-africà. Els últims cops que es va convocar aquesta entitat –que coordina l'ajut humanitari del Govern, institucions, entitats i ONG's– van ser per la guerra d'Ucraïna i el terratrèmol de Turquia i Síria. "Hem activat totes les vies per poder donar resposta a les persones afectades pel terratrèmol", ha assegurat la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret.
També hi ha hagut paraules de suport des de la cúpula de Junts per Catalunya. La presidenta de la formació, Laura Borràs, ha estès "tota la solidaritat amb les víctimes i els seus familiars", així com "un record a tota la comunitat marroquina a Catalunya que ho ha de patir des de la distància". Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha recordat que els estralls de la natura tenen efectes devastadors. "Tota la solidaritat amb el poble marroquí i de manera particular a totes les víctimes d’aquest terratrèmol i als seus familiars".
La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha compartit "tota la solidaritat" amb el poble marroquí i la comunicat marroquina que viu a Catalunya. "Impactada per la duresa dels efectes devastadors del terratrèmol al Marroc. Els meus pensaments per les víctimes, les persones que han perdut algun ésser estimat i tots els afectats pel sisme", ha assegurat en una piulada a Twitter.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha traslladat tot el suport i solidaritat a les víctimes del terratrèmol i els seus familiars. "Marroc, estem amb vosaltres", ha assegurat en un missatge a Twitter. L'alcalde ha explicat que s'ha posat en contacte amb l'ambaixada per oferir-li el seu suport, i que "Barcelona s'ha activat per ajudar en coordinació amb la Generalitat i el govern d'Espanya" en tot el que sigui necessari.
L'entrenador del FC Barcelona també ha dit la seva. En una publicació a Twitter, ha enviat en nom del club català la "plena solidaritat i força" a les víctimes del terratrèmol al Marroc.
يتقدم نادي برشلونة بخالص التعازي والمواساة لأسر ضحايا #زلزال_المغرب، متمنياً الشفاء العاجل لجميع المصابين والمتضررين. 🙏
— Xavi Hernández (@XaviCoach6) September 9, 2023
From FC Barcelona, we express our full solidarity and strength to the victims of the earthquake that has affected Morocco. 🙏
Desde el FC Barcelona enviamos… pic.twitter.com/Oz998MJiO2
També s'ha posat en contacte amb l'UME i amb la Comunitat de Madrid, els dos organismes que compten amb equips de recerca i rescat en zones urbanes. En cas que fos necessari, els primers equips espanyols podrien estar desplegats sobre el terreny en qüestió d'hores.
El ministeri de l'Interior, a través de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències, ha activat a primera hora de dissabte el comitè estatal de suport internacional de Protecció Civil per a poder donar una resposta immediata en cas que les autoritats del Marroc sol·licitin ajuda.
El líder de Trias per Barcelona, Xavier Trias, també ha enviat un missatge de suport a la comunitat marroquina, que ha sofert que ha sofert un terratrèmol aquesta nit. "Commocionats per la tragèdia que ha patit el poble marroquí a causa del terratrèmol sofert aquesta nit".
Commocionats per la tragèdia que ha patit el poble marroquí a causa del terratrèmol sofert aquesta nit. En nom de tot l'equip de @TriasperBCN el nostre condol a les famílies de les victimes mortals i la solidaritat i afecte amb els ferits i tota la gent que s'hi ha vist afectada.
— Xavier Trias (@xaviertrias) September 9, 2023
El president dels Estats Units d'Amèrica, Joe Biden, ha ofert ajuda al Marroc després del terratrèmol de magnitud 6,9 que ha deixat fins a 820 morts i més de 700 ferits.
El PSC també ha volgut expressar el seu suport al Marroc arran del terratrèmol d'aquest divendres a la nit. "Els i les socialistes ens mantenim en contacte permanent i directament amb els nostres companys del partit germà i membre de la Internacional Socialista, la Unió Socialista de Forces Populars (USFP) del Marroc".
Turuqía ha transmès aquest dissabte al Marroc les seves condolences per les víctimes del terratrèmol que va colpejar el país nord-africà ahir a la nit, deixant més de 820 morts, i ha ofert el seu suport al "poble germà" marroquí.
L'Ambaixada d'Espanya al Marroc ha activat un telèfon addicional per atendre les emergències dels espanyols afectats pel terratrèmol al país africà. En concret, poden trucar al +212660488848 per comunicar-se amb el Consolat General de Casablanca, a la regió de Marràqueix, on se situa l'epicentre del terratrèmol. Aquest Consolat ha habilitat el número +212665807977 com a telèfon addicional per a aquesta emergència.
Vídeo que l'usuari Juan Bilbao ha publicat a través del seu Twitter que mostra com ha estat el terratrèmol del Marroc.
El Ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha indicat que cap espanyol no ha estat afectat al terratrèmol del Marroc: "No tenim constància de cap espanyol mort ni ferit".
Diversos països àrabs de l'Orient Mitjà s'han solidaritzat avui amb el Marroc i van oferir ajuda als afectats i a les autoritats després del devastador terratrèmol de magnitud 7 que ha deixat, fins al moment, 632 persones morts i 329 ferits.
Segons l'agència de notícies oficial emiratí WAM, el president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed, "va ordenar l'establiment d'un pont aeri per transportar ajuda urgent" al Marroc.
Esquerra Republicana expressa la seva consternació per la catàstrofe humanitària provocada pel terratrèmol al Marroc d’aquest divendres i trasllada el seu condol a les víctimes i els seus familiars. Els republicans traslladen el seu suport a les persones afectades i es posen a disposició de la comunitat marroquina a Catalunya per ajudar en allò que sigui necessari.
El balanç de víctimes del terratrèmol ha estat actualitzat a 820 morts, segons acaba d'informar el ministeri de l'Interior marroquí.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, també ha enviat un missatge de suport a la comunitat marroquina pel terratrèmol del Marroc.
Colpit per l'esfereïdor terratrèmol que ha afectat el Marroc. El meu condol a les víctimes i a tot el poble marroquí.
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) September 9, 2023
El Govern estem a disposició dels afectats i les autoritats locals i hem activat l'ajuda humanitària al nostre abast per pal·liar aquesta catàstrofe. https://t.co/bQJaCrlnxG
El Govern espanyol ha traslladat aquest dissabte la solidaritat amb el Marroc. Ha estat el Ministeri d'Afers Estrangers el que ha expressat aquesta solidaritat amb el Marroc.
A la mateixa xarxa social, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que es troba a la cimera del G20 de Nova Delhi, ha ratificat aquesta solidaritat. "Els nostres pensaments estan amb les víctimes a aquest terrible terratrèmol. Tota la nostra solidaritat amb el Marroc i la seva gent", ha escrit Albares.
En cas de terratrèmols, el servei Emergències 112 Andalusia recomana una sèrie de mesures de prevenció per disminuir els riscs i contribuir a la seguretat de la població.
En primer lloc, el Telèfon Únic d'Emergències aconsella als ciutadans mantenir la calma i romandre atents a les indicacions de les autoritats i organismes que intervenen en la resolució de l'emergència, transmeses a través dels seus efectius desplaçats al lloc o dels mitjans de comunicació.
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat almenys 14 terratrèmols en un període de 48 hores a les Illes Canàries, concretament a la zona que separa les illes de Tenerife i Gran Canària. És aquí on es troba el volcà submarí que porta per nom Enmedio, amb tres quilòmetres de base i situat a 2.100 metres de profunditat.
El terratrèmol d'Agadir de l'any 1960, a prop de Marràqueix, va tenir una afectació de més de 15.000 morts amb una magnitud de 5,8 a l'escala de Richter.
Les parets i el terra van tremolar, i alguns edificis es van esfondrar, a les 23.11h a Marràqueix, per un terratrèmol de magnitud 7 que ha deixat almenys 632 morts i 300 ferits al país. Llegeix la crònica del periodista d'El Nacional.cat des del Marroc.
Un devastador terratrèmol s'ha produït divendres a la nit al Marroc, provocant 632 morts i 329 ferides, 51 de les quals en estat crític. El sisme ha tingut l'epicentre a la localitat d'Ighil a 60 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marràqueix. La magnitud ha estat de 6,8 i s'ha produït a 10 quilòmetres de profunditat.
Diversos edificis de la medina (ciutat antiga) de Marràqueix van resultar fets malbé a causa del terratrèmol de magnitud 7 que va tenir lloc a 60 quilòmetres d'aquesta ciutat, sense que se sàpiga encara si es van produir danys personals.
Khalid, resident en la medina de Marràqueix, va indicar a EFE que el minaret de la mesquita de Bab Ailan va caure a terra a causa de la tremolor i també va resultar feta malbé l'entrada del temple.
El Girona també envia un missatge de suport a les víctimes del terratrèmol:
🖤 Des del Girona FC enviem tota la nostra força i suport a les víctimes i afectats pel terratrèmol que ha tingut lloc al Marroc.
— Girona FC (@GironaFC) September 9, 2023
El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha mostrat el seu "suport i solidaritat" al Marroc davant de les conseqüències del terratrèmol que ha deixat més de 600 morts i 300 ferits.
"Tot el meu suport i solidaritat amb el nostre país veí, les meves condolences a les famílies dels morts i els meus desitjos de recuperació als ferits", ha escrit Feijóo en una publicació en el seu perfil de Twitter.
En Jordi Nevado i en Joan Bohigues asseguren que hi havia "molt de perill" de quedar-se a Marràqueix i han explicat com han passat tota la nit als carrers de la ciutat marroquina. "No teníem previst tornar avui. Hem comprat avui un avió de forma molt difícil i amb un preu molt elevat pel risc de rebot", han explicat.
En Jordi Nevado i en Joan Bohigues, de Xàbia, també han viscut el terratrèmol des de Marràqueix. Els dos joves, que a hores d'ara estan a l'aeroport esperant tornar a casa, han relatat a TV3 com han viscut la tragèdia: "Estàvem a l'hotel, ha començat a tremolar tot i hem sortit a la plaça".
La Segona Divisió de futbol farà un minut de silenci aquesta jornada amb motiu del terratrèmol que hi ha hagut al Marroc. En canvi, Primera Divisió espanyola el farà la setmana que ve en ser jornada de seleccions.
🔴 Comunicado oficial: en coordinación con @LaLiga, se guardará un minuto de silencio en todos los partidos de Segunda División en solidaridad con las personas fallecidas en el #TerremotoMarruecos
— RFEF (@rfef) September 9, 2023
📍 En Primera División, próximo fin de semana
🔗 https://t.co/CC3GL8HMdZ pic.twitter.com/NPz8Ssuemn
L'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha traslladat el seu "més sentit condol al poble marroquí i a les víctimes del terratrèmol que va fuetejar el país ahir a la nit".
Així, ha subratllat que la UE "està disposada a prestar tota l'assistència necessària al Marroc", segons un missatge difós a través del seu compte de Twitter.
Autoritats marroquines afirmen que la major part de les víctimes del sisme són en zones muntanyoses de difícil accés.
El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, ha dit avui que "el poble d'Israel dona suport als seus amics del Marroc" i va instruir al seu Govern la provisió de "tota assistència necessària" després del terratrèmol d'ahir a la nit que va deixar més de 600 morts en aquest país.
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, també ha enviat un missatge d'escalf a les víctimes.
Devastating news out of Morocco, after an earthquake killed hundreds of people and left many more homeless.
— Roberta Metsola (@EP_President) September 9, 2023
My thoughts are with all the victims and their loved ones and all the people of Morocco during this difficult and tragic moment.
El Govern de la Generalitat ha activat un telèfon d'emergències per a catalans. Telèfon (amb WhatsApp): 0034 674 744 902. Telèfon marroquí: 00212 648 682 896.
☎ Telèfon del @govern per atendre emergències de catalans/es afectats pel #Terratrèmol del #Marroc
— مندوبية حكومة كطالونيا في شمال أفريقيا (@Catalonia_TN) September 9, 2023
Telèfon (amb WhatsApp): 0034 674 744 902
Telèfon marroquí: 00212 648 682 896
📌 Utilitzeu només aquestes línies per a emergències pic.twitter.com/Z77PZEQAcx
El terratrèmol al Marroc ha deixat imatges impactants com aquesta.
Estem bé, estavem sopant a la terrassa de la tercera planta d’un restaurant quan de sobte a començat a moures tot #terremotomarruecos #terremoto #earthquake #Marrakech #terremotomarrakech pic.twitter.com/N0EDvMWEa9
— Juan Bilbao (@joanbilbao93) September 9, 2023
Rabadà també explica que no es pot preveure si hi haurà cismes en algun lloc. Per això, recomana que les cases han d'estar preparades. "A Espanya hi ha l'obligació que les cases puguin aguantar un sisme de magnitud 5", ha afirmat.
El professor de ciències geològiques David Rabadà ha explicat a Catalunya que la zona del Marroc on s'ha produït el terratrèmol són "zones actives". "És la mateixa causa que a les serralades Bètiques. A sota hi ha friccions entre roques i això és el que notem", ha explicat Rabadà, qui ha explicat que les probabilitats acostumen a ser altes en aquestes zones.
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que s'està fent un seguiment de les conseqüències del terratrèmol que ha afectat el Marroc. "Estem a disposició dels afectats i els seus familiars", ha dit.
El @govern estem fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol que ha afectat el Marroc, en contacte amb les autoritats pertinents i recopilant informació sobre el terreny, via @Catalonia_TN i l @cooperaciocat
— Meritxell Serret Aleu (@MeritxellSerret) September 9, 2023
Estem a disposició dels afectats i els seus familiars.
El Ministeri de l'Interior marroquí indica que 290 persones van morir a la província d'Al Haouz, -al sud de Marràqueix i propera a l'epicentre-, uns altres 190 a Taroudant, 89 més a Chichaoua, 30 a Ouarzazate, 13 a Marràqueix, 11 a Azilal, 5 a Agadir, 3 a Casablanca i 1 a Al Youssoufia.
El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha enviat un missatge de suport al Marroc pel terratrèmol. "Terribles efectes del terratrèmol que ha sacsejat el Marroc, amb centenars de víctimes mortals", ha dit a través del seu Twitter.
Terribles efectes del terratrèmol que ha sacsejat el Marroc, amb centenars de víctimes mortals. Tota la solidaritat amb el poble marroquí, especialment amb les víctimes i llurs famílies. https://t.co/1ORolQsdn4
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 9, 2023
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat tota la solidaritat i suport al poble del Marroc davant del "terrible" terratrèmol d'aquesta matinada.
Toda mi solidaridad y apoyo al pueblo de Marruecos ante el terrible terremoto registrado esta madrugada.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) September 9, 2023
España está con las víctimas de esta tragedia y sus familias.
Segons fonts de l'executiu, a hores d'ara es desconeix si hi ha baixes catalanes i de familiars de catalans.
Segons relata el Govern, des d'Exteriors s'està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol al Marroc. Qualsevol persona afectada es pot posar en contacte amb el Govern, també a través de la Delegació al Nord d'Àfrica.
El terratrèmol d'Agadir de l'any 1960, a prop de Marràqueix, va tenir una afectació de més de 15.000 morts amb una magnitud de 5,8 a l'escala de Richter.
La Glòria també ha explicat com als carrers hi va haver una allau. "Estem esperant el guia perquè hem d'agafar l'avió", ha afirmat la Glòria, qui no sap l'estat de la carretera que s'uneix amb l'aeroport en estar per sota d'una muntanya.
Una altra catalana, la Glòria, que està al Marroc ha explicat com va viure el terratrèmol. "Em vaig posar sota la porta. Quan va parar em vaig vestir, vaig agafar el passaport i vaig sortir al carrer", ha narrat a Catalunya Ràdio.
"Havíem d'arribar el més ràpid a la plaça per la por que hi hagués una rèplica al terratrèmol", ha explicat l'Elisabet a Catalunya Ràdio. Es tracta del pitjor terratrèmol al Marroc en més d'un segle. L'Elisabet, d'Olot, té previst tornar demà mateix a casa.
L'Elisabet, una catalana al Marroc, ha explicat a Catalunya Ràdio que ha passat la nit a la plaça. "El primer que vam agafar va ser el passaport i els bitllets d'avió. Ens vam espantar molt", ha explicat l'Elisabet que està de vacances al Marroc.
El terratrèmol de magnitud 7 a Marràqueix ha deixat imatges impactants. El sisme ha deixat més de 300 morts i 153 ferits al país. Es tracta del tremolor més fort mai registrat en aquest país, tot i que fa 19 anys hi va haver un que va deixar uns 600 morts. Vegeu les imatges aquí.
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat almenys 14 terratrèmols en un període de 48 hores a les Illes Canàries, concretament a la zona que separa les illes de Tenerife i Gran Canària. És aquí on es troba el volcà submarí que porta per nom Enmedio, amb tres quilòmetres de base i situat a 2.100 metres de profunditat.
El terratrèmol de magnitud 6,9 a l'escala de Richter al Marroc també ha sacsejat Andalusia aquest dissabte de matinada. Emergències Andalusia ha informat a través del seu compte de Twitter que ha rebut més d'una vintena de trucades per un moviment sísmic que ha afectat diversos municipis de Huelva, Sevilla Màlaga i Jaén.
Les parets i el terra van tremolar, i alguns edificis es van esfondrar, a les 23.11h a Marràqueix, per un terratrèmol de magnitud 7 que ha deixat almenys 632 morts i 300 ferits al país. Llegeix la crònica del periodista d'El Nacional.cat des del Marroc.
Un terratrèmol al Marroc de magnitud 6,9 a l'escala de Richter ha deixat almenys 632 morts i més de 300 ferits al país. El sisme es va començar a notar cap a les 23:11h a la ciutat de Marràqueix i es tracta del tremolor més fort mai registrat al país nord-africà.