Queden dos dies per a l'aprovació al Senat de la suspensió de l'autogovern i s'intensifiquen les negociacions i converses entre les forces independentistes. Aquesta matinada hi ha hagut una reunió al Palau de la Generalitat amb les entitats on s'ha tancat un primer acord per a la proclamació de la República catalana. No obstant això, fonts presents a les converses han subratllat a El Nacional que aquest primer acord encara pot canviar en les properes hores.

En cas que en confirmi que aquesta serà la via adoptada pel Govern, la primera conseqüència immediata podria ser una crisi interna de l'Executiu. El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ja va comunicar al president, Carles Puigdemont, que en cas que hi hagi una declaració d'independència ell abandonarà el Govern. Algunes fonts no descarten que aquesta crisi es pogués produir avui mateix i pogués afectar més membres del Gabinet.

Segons la informació sobre la reunió que hi ha hagut aquesta matinada al Palau de la Generalitat, i que ha avançat RAC1, s'han plantejat durant la trobada els escenaris següents: declaració d’independència, proclamació de la República i fer eleccions constituents o la convocatòria d’eleccions sense proclamar la desconnexió, és a dir, eleccions autonòmiques.

Durant la reunió del Govern d'aquest dimarts, com ha avançat El Nacional, el president ja va demanar el parer del Consell Executiu sobre un avançament electoral i la majoria de consellers d'ERC i alguns del PDeCAT —entre els quals figurarien almenys el titular de Presidència, Jordi Turull, i la titular d'Ensenyament, Clara Ponsatí— van desaconsellar una convocatòria d'eleccions a Puigdemont.

Un dels primers a expressar-se en contra d'aquest escenari va ser el vicepresident, Oriol Junqueras, que va descartar l'opció d'eleccions, en la mateixa línia en què es van posicionar els consellers republicans.