El president, Carles Puigdemont, ha demanat en la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts a tots els membres del Govern que es pronunciïn sobre la convocatòria o no d'eleccions. El president els ha emplaçat a fer-ho al marge de la declaració d'independència i davant l'horitzó de la suspensió de l'autogovern amb l'article 155 de la Constitució que divendres rebrà la llum verda del Senat. El resultat ha estat, segons les fonts consultades, que li han desaconsellat convocar els comicis tots els consellers d'ERC i alguns del PDeCAT, entre els quals figurarien almenys, el titular de Presidència, Jordi Turull, i la titular d'Ensenyament, Clara Ponsatí.

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha estat el primer a prendre la paraula davant la petició del president. Junqueras ha defensat sense embuts la conveniència de no convocar a les urnes i la seva intervenció ha marcat la pauta dels consellers d'ERC. Tots s'haurien pronunciat en el mateix sentit.

Esquerra no ha amagat en cap moment el seu parer en relació a aquest tema. De fet, la vigília de la reunió de Govern, el vicepresident havia participat en una trobada del consell assessor del partit, que integren figures destacades de la formació, entre els quals alguns exconsellers. Allà Junqueras va poder comprovar la solidesa del tancament de files que hi ha a la formació al voltant de la declaració d'independència i el convenciment que no és el moment d'una convocatòria electoral.

La secretaria general d'ERC, Marta Rovira, ha deixat també clara la posició del partit a través d'una piulada.

Vila marxarà del Govern si hi ha DUI

Més variat ha estat el posicionament al PDeCAT. Durant la reunió del Govern, com a mínim, Turull i Ponsatí s'haurien pronunciat en contra de les eleccions, mentre que la resta de consellers s'haurien inclinat amb més o menys matisos per dissoldre el Parlament i anar a les urnes. Entre els més convençuts amb anar a eleccions, destaca el responsable d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, el qual no ha amagat mai la seva posició com una de les veus més moderades en aquest procés. De fet, Vila ha deixat clar al president que en cas que hi hagi una declaració d'independència, marxarà del Govern.

Precisament, els rumors i informacions sobre l'aposta del PDeCAT que van circular durant el dia d'ahir també van provocar que la coordinadora del partit, Marta Pascal, reiterés a través de Twitter el compromís amb l'1-O, "ara més que mai".

El debat sobre les eleccions ha ocupat una bona part de la reunió del Govern. I el president n'ha pres nota, però no hi ha hagut cap conclusió. El conseller de Presidència ha deixat clar en la roda de premsa posterior, que la resposta política de l'Executiu davant l'aplicació del 155 es farà de manera consensuada amb els grups parlamentaris.

No obstant, la decisió s'haurà de prendre en les properes hores. Puigdemont ja ha rebut la carta del president del Senat, Pío García Escudero, en què el convida a participar en la comissió que aquest dijous debatrà a les cinc de la tarda l'activació de l'article 155, que suspendrà l'autonomia. Escudero li ha ofert també acudir divendres al ple.

Paral·lelament, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per dijous a les 10 del matí el ple monogràfic sol·licitat per Puigdemont sobre l'aplicació de l'article 155. 

La Mesa havia decidit al matí no concretar la data a l'espera de conèixer la decisió del president. La previsió és que el ple se suspendrà després de la sessió del matí perquè Puigdemont pugui anar al Senat a comparèixer a partir de les 17h davant la comissió, si es confirma la seva assistència.