Les vacances d'estiu ja s'han acabat i el Govern ha tornat a la feina, conscient que s'apropa una tardor plena de dates marcades per a l'independentisme, a més de tots els reptes del 'mentrestant', marcat per la recuperació econòmica de la crisi de la covid-19.

Per aquest motiu, el president Pere Aragonès i tots els consellers s'han reunit aquest dissabte al Centre de Cultura i Natura Can Trona, a la Vall d'en Bas (la Garrotxa), en unes jornades de treball per preparar l'inici del curs polític.

Segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, Aragonès ha demanat al seu Executiu que faci una "sacsejada al país". "El president ha traslladat als consellers que la legislatura ha de venir marcada per una nova manera de fer política", ha explicat, tot assenyalant que cal trencar les barreres entre els diferents departaments i accelerar la gestió "perquè els efectes de la crisi cada vegada són més profunds".

Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació

Plaja ha anunciat que el Govern està ultimant les bases de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació i que la setmana que ve informarà sobre qui són les persones que formen part del grup impulsor. En aquest sentit, ha confirmat la participació de l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

 

Plaja ha recordat que l'acord servirà per mostrar la majoria ciutadana que hi ha a Catalunya a favor d'una amnistia per a tots els represaliats del procés i de la celebració d'un referèndum d'independència.

govern reunion vall den bas acn

El Govern prepara l'inici del curs polític a la Vall d'en Bas (la Garrotxa) / Foto: ACN

Apunta a les energètiques

Plaja també ha explicat que el Govern està estudiant emprendre accions legals contra les empreses energètiques per la pujada rècord del preu de la llum, el qual ha qualificat de "vergonyant".

Preguntada sobre quines podrien ser aquestes mesures, Plaja no les ha concretat i ha insistit que els serveis jurídics de l'administració catalana ho estan estudiant. Això sí, ha afirmat que ara no només cal lluitar contra la pobresa energètica sinó que també cal fer-ho contra l'"avarícia" de les empreses energètiques.

 

La Ricarda no es toca

Preguntada sobre la publicació del Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026, que revelava l'afectació de l'espai protegit de la Ricarda per dur a terme l'ampliació de la tercera pista de l'aeroport del Prat, Plaja ha insistit que "la reforma s'haurà de fer en els termes en què es parli al pla director", que ha de ser consensuat entre el Govern, la Moncloa i la Comissió Europea. Ara bé, ha deixat clar que "no s'avalarà cap reforma que destrossi la llacuna de la Ricarda".

Per últim, el Govern no ha volgut fer cap valoració sobre les informacions publicades arran d'un informe de la Guàrdia Civil que vinculen l'entorn del president Carles Puigdemont amb Rússia.

 

Imatge principal: El president Aragonès, acompanyat de la resta de consellers a la Vall d'en Bas (la Garrotxa) / Foto: ACN