L'exdiputat de la CUP David Fernàndez formarà part del grup promotor de l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació que impulsa la Generalitat. Fernàndez serà un dels integrants de la plataforma, segons ha avançat l’Ara.

Fernàndez, que va ser diputat al Parlament entre el 2012 i el 2015, ha estat proposat perquè és una figura que uneix moltes sensibilitats de l’independentisme, segons han apuntat fonts del Govern. El grup promotor de l’acord serà “coral”, amb un lideratge “compartit i col·lectiu”, afegeixen.

Abans de la taula de diàleg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intensificat els contactes per tal que el grup promotor de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació es pugui reunir abans de la celebració de la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l’executiu de Pedro Sánchez, prevista per a la tercera setmana d’aquest mes de setembre. Fonts de l'executiu admeten, però, que el calendari és molt just.

L'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació és un dels projectes que vol impulsar Pere Aragonès en aquesta legislatura. En el discurs d'investidura, el president de la Generalitat va destacar que volia promoure aquesta iniciativa "per fer evident l'amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l'Estat passa per la llibertat dels presos i exiliats i pel lliure exercici del dret a l'autodeterminació". Amb l'Acord, Aragonès pretén agrupar partits, entitats i institucions favorables a aquestes dues demandes per arribar a la reunió de la taula de diàleg.

 

Pere Aragonès Pedro Sánchez primera reunión Moncloa ACN

Reunió de Pere Aragonès amb Pedro Sánchez a la Moncloa el juny passat / ACN

Consens a Catalunya

Aragonès pretén dur a la taula de diàleg l’Acord per tal de deixar constància que la reclamació de l’autodeterminació i la independència és una demanda majoritària de la societat catalana. El president ja va traslladar a Pedro Sánchez durant la trobada celebrada a la Moncloa el juny passat que hi havia un ampli consens a Catalunya sobre aquestes dues reivindicacions.

En aquesta línia, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va destacar dimarts després de la celebració del Consell Executiu que l'Acord "vol sumar tots els que volen l'amnistia i l'autodeterminació" davant d'una negociació "complexa". La data de celebració de la reunió de la taula encara està per determinar. 

David Fernàndez va participar en l'organització de la consulta del 9-N. L'octubre del 2017 va formar part del nucli impulsor de la plataforma En Peu de Pau, una iniciativa per coordinar les mobilitzacions pacífiques en defensa dels drets i llibertats.

 

Imatge principal, David Fernàndez /  Sergi Alcàzar