Sembla que la pujada del preu de la llum no té aturador. Demà es convertirà en el dia més car de la història i serà el quart dia seguit amb un màxim històric, en què es marcarà un preu de 140,23 euros el megawatt hora de mitjana. De fet, amb aquesta nova pujada, el preu ha augmentat quasi 10 euros en només 48 hores i 8 en les últimes 24. 

Segons dades de l'operador del mercat OMIE, si es compara amb el que es va pagar el primer dijous de setembre de 2020, 46,16 euros/MWh, el preu majorista de l'electricitat, que a Espanya s'usa per calcular la tarifa regulada, es triplica. Per franges horàries, el preu per demà oscil·larà entre els 148 euros/MWh que costarà entre les 10 i les 11 de la nit, i els 137,45 euros que es pagaran entre les 5 i les 6 de la tarda.

Si comparem el preu que pagarem demà amb el de fa una setmana, el preu ja s'ha disparat un 14,2%. Durant el mes d'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant rècords un darrere l'altre, de manera que el preu mitjà del mes va arribar als 106 euros/MWh. Aquesta xifra suposa el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar per si mateix un nou rècord, amb un preu de 92,4 euros. D'un mes a un altre, el preu de la llum s'ha encarit fins a un 15%.

Sense resposta política

A tot això, i amb augments desorbitats dia rere dia, seguim esperant una resposta política del govern espanyol. De fet, aquesta mateixa setmana la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va descartar qualsevol intervenció pública per fixar preus màxims o mínims en el mercat majorista de l'electricitat; només va comentar que, en principi, des de l'executiu introduiran canvis en la tarifa regulada PVPC per tractar d'estabilitzar la factura de la llum sense explicitar-los. 

En una compareixença al Congrés, Ribera es va defensar assegurant que ja existeix una "prohibició expressa" en l'àmbit europeu per fixar preus en els mercats majoristes, establir preus màxims o mínims i també l'obligació d'aplicar preus marginals, i a més va afegir que el govern espanyol "mai impulsarà l'adopció de mesures que sapiguem per endavant que són frontalment contràries al dret comunitari" perquè considera que "és el pitjor que es pot fer".

vicepresidenta tercera gobierno Teresa Ribera congreso - Efe

La vicepresidenta Ribera durant la seva intervenció al Congrés - Efe

Segons Ribera, un d'aquests "límits" que no es poden traspassar és la fixació de preus majoristes regulats, que "s'han d'establir en funció de l'oferta i la demanda". Per tant, tampoc "l'establiment de preus màxims o mínims", ni esquivar els "preus marginals al mercat majorista". Tampoc es pot "prohibir l'accés al mercat majorista" de cap tecnologia. "Ens pot agradar més o menys, però cal respectar el dret europeu vigent".