Un missatge pactat. El Govern ha anunciat un "consens" entre els seus membres pel polèmic acord del català. Durant la segona jornada de treball de l'executiu català, la portaveu Patrícia Plaja ha assegurat que el Govern ha assolit quatre punts de consens sobre la llengua. Entre aquests punts destaca que "es considera que l'acord del Parlament és una bona proposta, un bon punt de partida". "Aquest Govern posa en valor el gran consens polític en la defensa del català. El que cal és seguir fent tot el possible en tots els àmbits: Govern, Parlament i societat civil. S'ha de fer de manera coordinada i junts", ha expressat Plaja.

La portaveu ha recordat que "la realitat és que la llengua més feble en coneixement, en capacitat d'ús a les escoles i instituts de Catalunya és la llengua catalana", motiu pel qual "l'objectiu de les accions (del Govern) és protegir i enfortir el català". "És la prioritat del Govern, amb el màxim consens possible", ha afegit. Llavors, s'ha arribat a tres punts de consens més: que l'executiu català "està absolutament compromès amb l'impuls arreu en tots els seus àmbits de l'ús, l'aprenentatge i la defensa de la llengua catalana com a llengua pròpia del país", que "el català és i seguirà sent la llengua vehicular de l'escola" i que el Govern "treballa per trobar tots els mecanismes possibles per acabar amb la judicialització del català a les escoles i en tots els àmbits, per apartar els tribunals de les decisions lingüístiques". Tot i això, destaca el fet que el polèmic acord del català es consideri "un bon punt de partida".

 

"Un missatge consensuat"

La segona jornada de treball del Govern ha tingut lloc després de les discrepàncies entre ERC i Junts sobre la proposició de llei per modificar la Llei de Política Lingüística sobre el català a les escoles, que fa que cada centre apliqui el castellà que consideri. La proposta va ser registrada aquest dijous juntament amb el PSC i els comuns, però hores després Junts es va despenjar de l'acord després del "rebuig" que va generar entre les entitats i la comunitat educativa. Al respecte, Plaja no ha comentat res sobre la posició del partit de Carles Puigdemont: "No puc parlar en nom dels grups parlamentaris. No faig diferències entre els membres del Govern de Junts o d'ERC. Els trasllado un missatge consensuat". 

En qualsevol cas, ERC va titllar Junts d'irresponsable per fer marxa enrere en aquest acord. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va confiar aquest divendres en el fet que la formació revertís la seva negativa: "Compto que els quatre grups parlamentaris que han impulsat amb molta responsabilitat aquest acord continuaran donant-li suport, com no pot ser de cap altra manera". En aquest sentit, la portaveu del Govern ha explicat que a l'inici de la jornada d'aquest dissabte tant el president Aragonès com el vicepresident, Jordi Puigneró, han parlat amb la resta de l'executiu al voltant de "la judicialització del català" i "les modificacions legislatives que s'han impulsat". Sobre aquestes qüestions, els membres del Govern han compartit els quatre punts de consens esmentats.

Jornada de trabajo Govern Rubén MorenoTots els membres del Govern han assistit a la jornada de treball celebrada al Palau de Pedralbes / Rubén Moreno

L'acord tècnic amb l'Aragó per als Jocs d'Hivern

Si bé la jornada de treball havia d'estar centrada en la guerra d'Ucraïna, Plaja ha confirmat durant la seva compareixença l'existència d'un "acord tècnic" amb l'executiu de l'Aragó per presentar una candidatura conjunta als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Ha subratllat que la proposta és "bona", ja que confirma que les proves principals se celebraran a Catalunya. Així mateix, ha afegit que "costa d'entendre" que l'Aragó negui el pacti i no el celebri. També ha remarcat que l'acord és un fet, i que la candidatura "s'ha treballat conjuntament". "És una candidatura que s'impulsa des d'aquí, amb col·laboració, i es treballa conjuntament", ha dit.

Finalment, la portaveu ha fet balanç dels deu mesos de legislatura de l'executiu, en els quals s'han celebrat 42 sessions de Govern, 1.673 iniciatives, s'han signat 561 acords, cinc projectes de llei, 18 decrets llei i s'han creat set comissions interdepartamentals. "Però l'acció del Govern és molt més que això", ha defensat, i ha assegurat que està lleugerament per sobre de la portada a terme durant les tres últimes legislatures. Sobre la jornada de treball, cal recordar que ERC i Junts es van comprometre a celebrar aquesta mena de reunions cada sis mesos per abordar qüestions que vagin més enllà dels temes immediats de l'actualitat i revisar l'acció del Govern. La primera es va fer el setembre a la Vall d'en Bas (Girona).