"Esquerra Republicana lamenta que un acord treballat, negociat i transaccionat durant dies, es vulgui dinamitar des d’altres formacions per partidisme". Des d'ERC acusen Junts de voler dinamitar l'acord sobre la reforma de la llei de Política Lingüística amb el PSC, comuns i la mateixa formació de Junts sobre l'aplicació del 25% de castellà a les aules catalanes. "L’acord al que hem arribat aquest dijous és sòlid i és el més raonable per garantir el model i l’ensenyament en català. I ara això es vol posar en perill". A més, des de les files republicanes es mostren sorpresos pel fet que "en unes hores puguin despenjar-se d’un bon acord, de consens, que defensa el català i la immersió lingüística". I ho han reblat, tot assegurant que "és una irresponsabilitat actuar d’aquesta manera, la defensa del català ha estat i és una qüestió de país i per ERC sempre ho serà".

El comunicat dels republicans arriba després que s'hagi fet públic que hi ha un gran malestar a les files de Junts amb l'acord sobre la reforma de la llei de Política Lingüística. Així, el descontentament d'alguns sectors del partit s'ha traduït en un comunicat, hores més tard de l'acord, en què es puntualitza el suport i es trasllada a la resta de grups la necessitat de trobar un "imprescindible consens" amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa. Sobre aquest canvi de posicionament, fonts del partit adverteixen que l'acord descarrilarà si no s'aconsegueix consens amb les entitats defensores del català.

El pal de paller del nou acord pel català a l'escola és que el català és la "llengua pròpia de Catalunya" i "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". Però aquest nou pacte incorpora per primera vegada que seran els centres els que decideixin la quantitat d'hores de castellà que s'impartiran, segons la situació sociolingüística. Amb aquesta aliança entre ERC, Junts, PSC i comuns, la responsabilitat sobre l'aplicació del castellà a les aules passa a ser dels centres i s'evita l'aplicació de percentatges.

La CUP, que justament ahir va presentar al Parlament una proposició de llei per blindar la immersió lingüística, ha estat el primer partit a reaccionar davant del pacte que han anunciat PSC, ERC, Junts i comuns aquest migdia. El diputat Carles Riera ha acusat ERC i Junts de rubricar la sentència de mort del català, mentre la resta de diputats cupaires criticaven la iniciativa a través de les xarxes. No han estat, però, els únics, atès que les protestes s'han multiplicat a través de les entitats i també des de l'òrbita de Junts. L'expresident Quim Torra ha retret a les xarxes el pacte amb un "no en el meu nom".