Poques hores després de la matinada del 24 de febrer es posés en marxa l'ofensiva del president rus, Vladimir Putin, contra Ucraïna, la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, es va reunir al seu despatx a la Casa dels Canonges amb el cònsol ucraïnès, Vorobyov Artem, per saber en què el podia ajudar des del seu departament. El cònsol va plantejar a Alsina peticions molt concretes que es resumien en tres punts: suport per als centenars d'ucraïnesos que es trobaven de viatge a Catalunya i havien quedat atrapats sense poder tornar al seu país; que es facilités des del Govern un canal d'informació en ucraïnès als seus conciutadans; i suport per gestionar l'ajuda humanitària que ja començava a rebre el consolat. 

Per atendre les peticions del cònsol, Exteriors va coordinar la posada en marxa d'una comissió interdepartamental. Des de la conselleria de Drets Socials es van habilitar 400 places de la xarxa d'albergs, de les quals se'n van ocupar 250 en règim de pensió completa. A més, es va oferir als ciutadans ucraïnesos atenció psicològica i sanitària. Capítol a banda el va representar l'acollida de menors. Amb situacions com la dels 11 jugadors de waterpolo menors d'edat del Dinamo de Kíiv, acollits per la secretaria general d'Esports a través del Centre d'Alt Rendiment. Amb el pas dels dies, Drets Socials ha registrat l'arribada de fins a 170 menors sense tutors legals dels quals s'ha hagut de fer càrrec.

També de manera immediata es va activar el protocol d'emergència del 012, per garantir el funcionament d'aquest servei durant el cap de setmana, i es va cobrir el servei en ucraïnès, primer amb voluntaris i després amb treballadors contractats. El 10 de març aquesta atenció es va traspassar a un telèfon gratuït en català i ucraïnès. Per activar una logística de gestió de la solidaritat que es feia arribar al consolat, el departament va contactar amb el Port de Barcelona, que va facilitar una nau de 1.800 metres quadrats. El consolat es va encarregar de fixar les destinacions on s'havia d'enviar l'ajuda i Open Arms, del transport en camions.

Alsina no ha amagat mai la intenció de reactiva fins al darrer engranatge del departament d'Exteriors, que durant anys ha estat al punt de mira de l'Estat espanyol i que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució es va encarregar de desmuntar peça a peça. Això no obstant, des del departament s'admet que feia molt que no es gestionava una crisi d'aquesta envergadura i que es van veure obligats a recórrer a "certa creativitat" per posar en marxa canals d'actuació en qüestió d'hores per a situacions que requerien resposta immediata. "Actuem amb mentalitat d'Estat", ha argumentat Alsina a través de Twitter en valorar la feina duta a terme aquests dies.

En el camp estrictament diplomàtic, Exteriors ha deixat clar el suport al consolat ucraïnès amb contactes diaris i amb actes com la reunió dels cònsols el 3 de març al Palau de la Generalitat, que va encapçalar el president, Pere Aragonès; a més, poc després de l'inici del conflicte es van tallar les relacions amb el consolat rus, que han deixat de ser convocat pel departament ni se l'informa de les activitats del Govern. Les relacions del Govern de la Generalitat amb Rússia se circumscriuen ara a l'oficina d'ACCIÓ que el departament d'Empresa té a Moscou, que sí es manté en funcionament.

En aquest temps, la conselleria també s'ha encarregat de localitzat els catalans que en un primer moment van decidir quedar-se a Ucraïna; hi ha contactat diàriament per conèixer la seva situació i, quan han decidit marxar, els ha facilitat vehicles als punts de la frontera on aconseguien arribar per recollir-los. Actualment hi ha deu catalans a Ucraïna, tots ells periodistes, segons la conselleria. D'altra banda, des de les delegacions de dels Balcans i de la Catalunya Central s'ha establert contacte amb els catalans que es troben a diferents països fronterers amb Ucraïna. 

Davant l'allargament del conflicte i en constatar que l'emergència provocada per la guerra i les seves conseqüències s'estaven fent notar a Catalunya, arran del creixement de preus de l'energia i els problemes d'abastiments en sector específics, el Govern va posar en marxa una comissió interdepartamental de seguiment del conflicte a Ucraïna, liderada conjuntament per la conselleria d'Exteriors i la d'Igualtat i Feminismes. Es va constituir el 27 de febrer, l'encapçala el president i l'integren deu departaments del Govern. Des d'Exteriors valoren positivament la resposta que han hagut d'assumir; consideren que malgrat les ofensives que ha hagut de fer front des de l'Estat els darrers anys per afeblir el departament, han pogut demostrar una capacitat de reacció notable. "Totes les peticions que se'ns han fet han tingut resposta", asseguren amb satisfacció, recordant aquell matí en què el cònsol ucraïnès es va presentar al despatx de la consellera.