"Els exiliats no són de vacances, si haguessin marxat pensant en ells, haurien triat les Maldives". Defensa acèrrima del cervell de l'estratègia jurídica de Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, "si no hi fossin, ni tan sols s'estaria televisant el judici". Gonzalo Boye ha presentat aquest vespre el seu llibre Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso. És l'expressió que ell mateix fa servir per anunciar que és a punt d'arribar una notícia transcendent en relació al judici al procés. Sobra explicar de què va l'obra, el títol ho diu tot. De fet, més que per parlar del seu llibre, l'acte s'ha convertit en una sessió informativa durant la qual els més de 500 assistents que ho han volgut han traslladat els seus dubtes i preguntes a l'advocat, micròfon en mà.

―Quan tindrem un altre y ahí lo dejo? Per anar comprant crispetes...
―No tinguin dubte que a fora no estem de braços plegats. Tenim accions jurídiques previstes per posar-se en marxa en diferents moments. Hem de calcular bé. Però, per concretar, no passaran més de 15 dies

―Si és escollit, segur que Puigdemont podrà recollir l'acta sense que el detinguin?
Tindrà immunitat si vostès el voten 

―Però vindrà a recollir l'acta?
―Ja ho veurem.

―Què pot fer-se contra els qui estan mentint al judici?
―Serà molt difícil poder-los demanar responsabilitats, perquè el fals testimoni ha de contradir la veritat jurídica i això és difícil perquè la sentència ja està molt determinada. 

―Si Estrasburg triga vuit anys, què passa amb els presos?
―Estrasburg no sempre triga tant com la gent es pensa. És un cas prou rellevant com perquè resolguin abans. 

quim torra amb gonzalo boye   sergi alcazar

Són alguns dels moments que ha deixat la master class improvisada en dret internacional a les Cotxeres de Sants. Entre el públic, el president Quim Torra, que ha tingut un dia agitat al Parlament, i una nodrida representació de familiars dels presos i exiliats, entre els quals la dona del president Puigdemont. A l'escenari, el cap de llista dels comuns al Congrés, Jaume Asens, col·lega de professió de Boye i la persona que va involucrar-lo en la causa. Hores després de la DUI, Asens, que és íntim amic de Toni Comín, va trucar-li per demanar-li consell. Ell va ser clar: "Marxeu". 

jaume asens   sergi alcazar

Asens ha criticat que "quan es posa en el punt de mira els advocats, es posa en el punt de mira l'estat de dret". I ha posat en valor la figura de Gonzalo "més enllà de la defensa de l’exili, ha defensat drets humans en causes com ara Guantánamo, Bárcenas, la flota de la llibertat de Palestina o el cas del 4-F".

Els bascos van rebentar la pilota, els catalans l'estan inflant

Sense perdre ni un moment la ironia que el caracteritza, Boye ha insuflat optimisme a la platea. "Avui aquí ells no hi són, però els farem tornar, no ho dic com a venedor de crecepelos sinó perquè sé la feina que estem fent. Tenim la raó, l'estem explicant i ens l'acabaran donant", ha sentenciat i ha afegit que abans "s'ha de passar el peatge de Tribunal Suprem". El missatge final, amb to seriós, una crida a la pau i a la paciència: "Els bascos van rebentar la pilota, els catalans l'estan inflant, aquest és el camí".