Hi ha tres vies que podrien posar punt final a la legislatura. Una és en mans de l'oposició i passa per presentar una moció de censura. L'altra depèn exclusivament del president de la Generalitat i és que convoqui eleccions avançades. Hi ha un camí del mig, menys dràstic, que també és potestat només del president, la qüestió de confiança, és a dir, que Torra torni a sotmetre's a una investidura per comprovar si encara compta amb el suport de la majoria dels diputats. És el mecanisme que va utilitzar Carles Puigdemont l'any 2016 quan la CUP va mutar el seu acord amb Junts pel Sí i va tombar-li els pressupostos. Aquest dijous, l'oposició s'ha unit per reclamar a Torra que de manera immediata faci una cosa o l'altra: eleccions o qüestió de confiança. 

votacio questio confianca torra   sergi alcazar

La proposta ha tirat endavant per 62 vots a favor (PSC, Cs, comuns i PP) i 61 en contra (Junts per Catalunya i ERC). La CUP no ha volgut participar en la votació. Darrere de la iniciativa hi ha el PSC, que fa setmanes que llaura el camí criticant a tort i a dret que "aquest Govern no governa", especialment després d'haver-se confirmat que l'executiu Torra no presentarà pressupostos perquè no té majoria. Per aquests motius, els socialistes han impulsat una de les mocions amb el redactat més curt de la història parlamentària. En sis línies denuncien la inoperància del Govern i reclamen al president de la Generalitat "que de manera immediata se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions". 

La CUP no ha volgut ser salvavides de Torra i també demana eleccions

Junts per Catalunya i ERC van perdre la majoria respecte al PSC, Ciutadans, els comuns i el PP el passat mes d'octubre, quan Puigdemont, Sànchez, Turull, Rull i Comín van decidir no delegar el seu vot com manava el Tribunal Suprem. Avui sumen 61 diputats contra 64 de PSC, Catalunya en Comú, el PP i Cs. Per tant, els quatre diputats de la CUP tornaven a ser determinants per decantar la balança. Han qualificat la moció del PSC de presa de pèl, perquè els socialistes van donar suport en el seu dia al 155 i van fer president Rajoy, però malgrat això no han volgut fer de salvavides del govern Torra. És més, els cupaires reclamen al president "que sigui responsable o marqui una data d'eleccions a Catalunya". 

quim torra a esco   sergi alcazar

Avançar eleccions, segur que no

Torra ha estat absent del ple durant tot el debat i només ha tornat per a la votació final. Durant la sessió de control, d'ahir dimecres al Parlament el president de la Generalitat ja va deixar clar que no pensa convocar eleccions perquè fer-ho seria una "gravíssima irresponsabilitat". I va desafiar l'oposició a unir-se per presentar-li una moció de censura. Ara bé, fonts del Govern expliquen a ElNacional.cat que l'executiu estudiarà la petició de qüestió de confiança. En la decisió final tindrà molt a veure els resultats del cicle electoral que s'obre ara, amb generals, municipals i europees. 

Des de Junts per Catalunya han volgut deixar clar que, si no fos per la "usurpació judicial" dels drets dels diputats presos i exiliats, el Govern segueix comptant amb el suport de la majoria del Parlament.