El president a l'exili, Carles Puigdemont, ja ha reaccionat a la vista oral del TGUE sobre la seva immunitat celebrada aquest divendres a Luxemburg. "No és una lluita jurídica i individual, és política i col·lectiva", ha defensat, en una intervenció aquest dissabte a l'Assemblea de Representants del Consell de la República. En aquesta línia, Puigdemont ha reiterat que no s'hi està defensant "personalment" i que l'objectiu de tot plegat és "derrotar l'Estat" davant de la justícia europea. "Per què som a l'exili?", s'ha preguntat. I ell mateix s'ha respost: "Per defensar una legitimitat i unes institucions".

L'Assemblea de Representants ha aprofitat la presència del president per preguntar-li sobre les accions concretes que ha de portar a terme el Consell de la República per avançar cap a la independència, de manera que Puigdemont s'ha remès al document Preparem-nos i al llistat d'actuacions que inclou. Entre aquestes accions destaquen algunes com aconseguir un Govern que treballi en la línia del Consell, anar a eleccions, impulsar una mobilització ciutadana permanent, insistir en la pedagogia i la formació i mantenir una confrontació permanent amb l'estat espanyol. Respecte d'aquest últim punt, el president ha recordat el que va passar aquest divendres: "El vam fer seure a la banqueta del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE)".

Estratègia compartida, unitat i el Govern

Tanmateix, alguns dels representants li han retret la insistència en aquest document perquè ja té dos anys i calen actuacions més concretes — algú fins i tot ha arribat a proposar que el Consell de la República es presenti a eleccions. Puigdemont s'ha limitat a dir que es tracta d'un text "vigent", així com d'un "full de ruta vàlid i inspirador". "Si em refereixo al Preparem-nos és perquè és un document que ens vincula i no concebo una altra manera de tirar endavant el Consell sense allò que hem debatut tots", ha afegit. A banda, ha reivindicat la necessitat d'una "estratègia compartida" dins l'independentisme i que cal recuperar la unitat.

"El Consell ha de treballar per fer possible la unitat i hem de molestar, ser la mosca collonera de tots aquells que no volen sentir-ho", ha proposat, per afegir després que "hi ha gent que viu molt còmoda fora de la unitat". Poc abans de dir això, el president havia dedicat tota una intervenció a carregar contra l'actual Govern: "La valoració no és bona. I no perquè sigui monocolor, sinó per les raons que han portat a un Govern monocolor. És la constatació de la renúncia a fer servir una majoria que les urnes van expressar com mai ho havien fet". En aquesta línia, ha suggerit que l'executiu de Pere Aragonès treballa en contra de la independència.