La segona vista al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per analitzar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ha pujat de to, aquest divendres, amb la intervenció de l’advocat del Parlament Europeu, quan ha assegurat que davant les darreres resolucions del TGUE “Puigdemont probablement va obtenir l’acta de forma il·legal, i el Parlament Europeu li ho va permetre”.

L’advocat en cap dels serveis jurídics de la cambra europea, Norbert Lorenz, també ha defensat amb vehemència el ponent de la comissió d’Afers Jurídics del Parlament que va tractar el suplicatori del jutge Llarena per aixecar la immunitat de Puigdemont, l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. “No és del partit de Vox i l’afirmació ‘Puigdemont a la presó’ es va dir en un acte polític, el març de 2018, abans de les eleccions al Parlament”, ha afirmat el lletrat i ha fet una defensa fèrria de la llibertat d’expressió dels polítics, i que en la comissió Juri no es va fer cap expressió parcial. “Tots els eurodiputats defensen posicions, i el Parlament no podria tenir presidents ni ponents de les comissions”, ha al·legat.

Puigdemont és un “fugit”

Per la seva part, l’advocada de l’Estat, Andrea Gavela, ha insistit que l’Estat espanyol “és un sistema garantista”, i que el president Puigdemont “va fugir de la justícia d’un Estat de la Unió”, i se’l va declarar en rebel·lia el 2018 i es va aturar el procediment penal contra ell. Ha afegit que quan el Tribunal Suprem va condemnar els presos polítics per sedició i malversació, el desembre del 2019, el jutge, seguint les normes, va dictar l’euroordre i el suplicatori al Parlament Europeu.

Gavela també ha negat que hi hagi persecució política cap als independentistes catalans i ha assegurat que el procediment penal es va iniciar abans que Puigdemont obtingués l’acta d’eurodiputat i, per tant, ni calia demanar el suplicatori. Per contra, Gonzalo Boye ha detallat els motius de la persecució dels eurodiputats catalans “en representar a una minoria nacional”.

FOTO Gavela
L'advocada de l'Estat, Andrea Gavela, en la vista al TGUE, aquest divendres. / Foto: M.P.

Un Referèndum des d’Europa

Pel que fa a la immunitat, l’advocat del Parlament ha afirmat que és una figura “anacrònica” i que s’ha de restringir al màxim. També ha indicat que en les peticions d’immunitat, la comissió analitza si afecta el funcionament del Parlament Europeu. Fins i tot, Norbert Lorenz ha admès que si Puigdemont, Comín i Ponsatí el maig de 2020 “haguessin tingut una acció activa al Parlament Europeu i haguessin presentat mocions sobre la independència de Catalunya i la convocatòria del Referèndum, i després se’ls iniciés un procediment penal, es valoraria d’una altra manera”.