El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha acusat l'Estat de menysprear la sobirania del Parlament per haver tombat a través del Tribunal Constitucional la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que va introduir el Govern l’any passat a través de la llei d’acompanyament dels pressupostos pactada amb els comuns.

En la sessió de control al Govern celebrada aquest dimecres, Giró ha recordat que aquesta rebaixa afavoria les rendes de menys de 12.000 euros, és a dir, "les persones més vulnerables" i ha acusat l'Estat de menysprear també "les diferències entre els territoris" per preservar "la unitat de la seva pàtria". "Tot allò que aquest Parlament decideix s'ho carreguen si atempta contra el seu poder", ha criticat.

Giró ha recordat que si el TC va tombar aquesta rebaixa va ser perquè el govern espanyol, del qual els comuns en formen part, la va recórrer. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va argumentar que les comunitats autònomes tenen marge, d’acord amb la legislació estatal, per elevar aquest mínim en alguns supòsits, com ara l'edat o la descendència, però "no poden crear categories noves", com ho és la suma de la base general i l’estalvi.

Conseller d'economia, Jaume giró, sesión de control al Parlament - Sergi Alcàzar

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha carregat contra l'Estat / Foto: Sergi Alcàzar

El projecte del Hard Rock

En resposta a la diputada del PSC Rosa Maria Ibarra, Giró ha explicat que el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona "està on estava". Ha aclarit que "s'està preparant el pla director urbanístic en aquest moment" i, un cop fet, aquest "passarà a la seva aprovació a la Comissió d'Urbanisme". "Estem a l'espera que això passi", ha explicat.

Sense entrar a concretar el seu posicionament, Giró ha reivindicat "un país viu i equilibrat" que rebi "inversions econòmiques perquè la gent tingui llocs de feina més enllà de la capital". "No serem els qui estan en contra de projectes que compleixin la normativa legal i urbanística, que generin riquesa per redistribuir-la, que no suposin cap euro públic de despesa i que no vulnerin cap espai natural protegit i que contribueixin a un país ric i equilibrat. Si això és és així, no té res que patir", li ha dit a la parlamentària del PSC.

Giró, doncs, ha hagut de fer equilibris amb un tema delicat pel Govern. I és que l'Executiu és conscient que el seu soci prioritari per aprovar els pressupostos, la CUP, posa com a condició la supressió del projecte per donar llum verda als números. I la pressió augmenta cada dia des que els anticapitalistes van anunciar ahir una esmena a la totalitat.

 

Comuns i socialistes, també en desacord

De fet, fa anys que els anticapitalistes porten criticant el projecte del Hard Rock, al que titllen d'"especulatiu". Igual que la CUP, els comuns, partit amb el que el president Aragonès s'ha obert a negociar els comptes, també rebutja el projecte.

Tots dos partits també estan en contra de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Un dels darrers moviments de l'Executiu per seduir la CUP va ser, precisament, prometre no assumir cap cost nou per a la Generalitat en el projecte del Hard Rock i no formalitzar la candidatura dels JJOO d'hivern sense l'acord del territori.

Qui sí que veu amb bons ulls ambdós projectes és el PSC. A través d'una carta, el líder dels socialistes, Salvador Illa, ha demanat a Aragonès una reunió urgent per pactar "uns pressupostos de país". Sobre les negociacions que el Govern manté amb la CUP, els socialistes han opinat que estan "venent el país" als anticapitalistes i s'han mostrat contraris a rebutjar tant la candidatura dels JJOO com el Hard Rock.

 

Imatge principal: el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, a la sessió de control al Govern d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar