Jaume Giró, optimista. El conseller d'Economia s'ha mostrat esperançat avui que el Tribunal Constitucional acabarà desestimant el recurs presentat per Vox contra el Fons Complementari de Riscos de la Generalitat per cobrir els avals als exalts càrrecs del Govern investigats pel Tribunal de Comptes. Precisament, el projecte de llei per la creació d'aquest fons ja va ser aprovada pel Parlament fa dues setmanes amb una àmplia majoria. Però el recurs de constitucionalitat de la ultradreta és encara vigent. "Confio que el sentit comú i la justícia s'acabaran imposant", ha expressat Giró.

En aquesta línia, ha remarcat que es tracta d'una normativa "tècnicament sòlida i jurídicament impecable". La llei compta amb altres suports, com per exemple el fet que el Consell de Garanties Estatutàries ja va emetre un informe favorable al Fons de Garanties del Govern que es va aprovar per unanimitat; que el decret i la llei de creació del Fons es va aprovar al Parlament amb 110 vots a favor dels 135 de la Cambra; i que l'Advocacia de l'Estat no va presentar cap recurs en contra al Tribunal Constitucional. "Tothom es pot imaginar què decidiria un tribunal neutral", ha dit.

Però, per contra, s'ha mostrat cautelós, perquè "la justícia espanyola ha demostrat ser molt permeable a la política". És per això que, tot i el seu optimisme amb com es resoldrà el recurs de Vox, no s'ha atrevit a predir què resoldrà el Tribunal Constitucional. Giró ha lamentat aquesta situació d'incertesa, perquè "provoca angoixa i inseguretat" entre els treballadors afectats. "Demostra la realitat que fer política des del sobiranisme és una activitat de risc", ha avisat.

 

L'estat espanyol, "demofòbic"

Jaume Giró ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en el ple del Parlament d'aquest dimecres, interpel·lat pel diputat de Junts Joan Canadell. Canadell ha celebrat el fons creat pel Govern, situant-lo com un "problema complex que feia quatre anys que era sobre la taula". També ha lamentat que el Tribunal de Comptes no volgués, en un primer moment, acceptar la mesura: "No permetia exercir les tasques dels servidors públics. És el que busca un estat demofòbic com l'espanyol".

5,4 milions d'euros

El Fons Complementari de Riscos de la Generalitat té per finalitat protegir tots els servidors públics i fer front a les reclamacions judicials o administratives a treballadors i alts càrrecs. La iniciativa va ser impulsada pel Govern arran dels 34 alts càrrecs de la Generalitat encausats pel Tribunal de Comptes per l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017. El tribunal els exigia 5,4 milions d'euros, responsabilitzant-los d'utilitzar diners de l'acció exterior del govern per promoure el procés.

Recurs de Vox

El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs de Vox contra la creació del fons creat pel Govern a finals d'octubre. El responsable jurídic de Vox, Juan Cremades, va assegurar que es tractava d'"un primer pas que demostra que el partit farà totes les batalles en els tribunals perquè es respecti la legalitat" a Catalunya. El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, també va defensar que el partit té la intenció de posar fi a una etapa "nefasta, liderada pel separatisme i les seves corretges de transmissió". Garriga va assegurar que el partit no ha arribat al Parlament per "escalfar la cadira", sinó per posar fi a aquesta etapa que només ha comportat "ruïna i divisió".