Rectificació. La sala de justícia del Tribunal de Comptes ha acceptat avui que la Generalitat aporti a través de l’Institut Català de Finances (ICF) els 5,4 milions d’euros que el tribunal exigeix a 34 excàrrecs per l’acció exterior del Govern del 2011 al 2017. El tribunal, amb dos vots a favor i un en contra, rectifica la decisió de la delegada instructora que no va permetre aquest aval i va fer dipositar els diners als càrrecs públics i funcionaris. ERC va aportar 2,1 milions per cobrir els investigats del Govern del 2016 i el 2017 (inclòs el president Puigdemont), mentre que els 3,2 milions restants es van aportar amb immobles, com el de l’expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell. En un comunicat, d'avui al migdia, el Tribunal de Comptes indica que ara la consellera del departament primer d'enjudiciament serà l'encarregada de redactar la resolució, de la qual en donaran compte en els pròxims dies. D'aquesta manera, el Tribunal de Comptes canvia d'opinió arran dels recursos presentats pel govern, a través del Departament d'Economia, i dels afectats.

La causa d’Exteriors està ara en fase d’enjudiciament i serà jutjada amb els encausats de l’1-O, a qui se’ls va reclamar 4,2 milions, ja aportats, i que no s’inclouen en els avals ara permesos. En el cas de l'1-O, els diners es van aportar amb donacions a través de la Caixa de Solidaritat. Ara, abans del judici, al partit republicà se li hauran de retornar els diners i l’expresident Mas i els exconsellers quedaran alliberats dels embargaments provisionals que tenien sobre propietats particulars. L’aportació dels avals públics és un triomf, ja que les defenses sostenen que la negativa admetre’ls era ja considerar-los culpables. Ara bé, si finalment són declarats culpables, la Generalitat els exigirà aquests diners i amb interessos, segons va explicar el conseller d’Economia, Jaume Giró, en la presentació d'aquest sistema.

Fiscalia, clau

La setmana passada, i acabada la instrucció del cas, Societat Civil Catalana (SCC) va presentar la demanda al Tribunal de Comptes contra onze ex alts càrrecs del Govern per malbaratament de fons públics en la preparació de l'1-O i en l'acció exterior de la Generalitat. La gran novetat de l’escrit de l'entitat espanyolista és que reclama més de 5,3 milions d'euros als líders polítics, però no als càrrecs i funcionaris (que sumaven 34 persones en la causa d’Exteriors). Així doncs, demanen responsabilitats als presidents Artur Mar i Carles Puigdemont, com també al llavors vicepresident Oriol Junqueras, i a alguns consellers. I fins i tot exclouen l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, que ha hagut de posar patrimoni per cobrir els avals. Ara, s’espera l’escrit de la Fiscalia i contra quins polítics i funcionaris presenta la demanda.

El judici per l’1-O i la causa d’Exteriors, que sumen més de 9 milions, es farà conjuntament. En aquests dos casos, com el 9-N del 2014, la Generalitat mai s'ha considerat damnificada per aquesta despesa.