Les dificultats amb què ha topat el Govern per trobar un banc que cobreixi el fons de risc creat per la conselleria d’Economia, obligarà la major part dels 34 encausats pel Tribunal de Comptes a cobrir amb els seus béns els 5,4 milions d’euros que se’ls reclama com a fiança.

La Caixa de Solidaritat només ha aconseguit reunir una part dels diners necessaris, la quantitat recollida gira al voltant del milió d'euros, segons els seus responsables.

El Tribunal reclama aquestes fiances als 34 exalts càrrecs del Govern per cobrir els diners que els responsabilitza d’haver desviat per a la promoció exterior del procés entre 2011 i 2017.

Albert Royo

Els diners de les fiances s'han d'aportar de manera solidària i la instructora va fixar la quantitat màxima que hauria de cobrir cadascun d’ells. L'exsecretari general del Diplocat Albert Royo és qui ha de cobrir la quantitat més gran, amb un total de 3,6 milions.

Precisament, Royo ha fet saber públicament a través d’un fil de piulades que, en no poder utilitzar el Fons creat per la Generalitat, alguns dels encausats hauran de posar la casa com a garantia perquè no se’ls embarguin els comptes privats, la qual cosa els impediria poder operar financerament. “Ni cobrar ni pagar allò que necessitem per viure”, explica.

Captura tuit perez royo

Royo adverteix que la solució a aquesta causa –“que és tan sols una de les tres que tinc obertes per la meva feina a Diplocat”, puntualitza- passa per una “acció política robusta, en clau de país, i per la solidaritat de la ciutadania”.

Captura tuit perez royo

Captura de la piulada d'Albert Royo 

Aportacions d'ERC i Junts

A Carles Puigdemont i a Oriol Junqueras els exigeixen 2 milions a cadascun; mentre que Artur Mas n’hi reclamen 2,8 milions, a Francesc Homs, 2,9 i al conseller Raül Romeva, 2,1.

ERC té intenció, segons fonts jurídiques, de cobrir també les quantitats que es reclamen als seus alts càrrecs, mentre que Junts ha demanat a la seva militància, a través d'una carta del secretari general, Jordi Sànchez, aportacions per evitar l'embargament dels bens dels responsables dels Governs d'Artur Mas i Carles Puigdemont. 

A la missiva, el secretari general de Junts mostra la confiança que algun banc acabi cobrint els propers dies els avals del Govern.

 

A la imatge principal, l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo / ACN