El Govern no troba entitats per a l'aval de les fiances del Tribunal de Comptes i el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes, té clar que la culpa és de l'Estat. "Fer un aval no comporta cap risc per un banc", ha explicat Cruanyes al mateix temps que ha assegurat que "els bancs no han fet l'aval per por, per por a represàlies de l'Estat".

Cruanyes ha fet una crida a Europa i ha preguntat al Consell d'Europa quina és la seva opinió sobre "aquesta extorsió de l'Estat", ja que ha apuntat que "sense l'extorsió ja tindríem 4 milions i mig d'euros a la Caixa de Solidaritat".

El president de la Caixa de Solidaritat ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà que l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, assegurés que "la qüestió catalana és un afer intern a Espanya, però per descomptat seguim diversos processos, com les discussions pel Tribunal de Comptes". Brussel·les ha confirmat que està "seguint" la causa del Tribunal per l'acció exterior del Govern per l'1-O i espera "veure quina és la decisió final".

La qüestió va sorgir aquest dimarts en el marc de l'informe anual de la Comissió Europea (CE) sobre l'estat de dret a Espanya. Tot i això, Brussel·les va considerar que el conflicte a Catalunya no és problema "d'estat de dret" i, per tant, no el va incloure en el seu informe anual sobre Espanya. 

1.200.000 euros

Fins ara, la Caixa de Solidaritat ha aconseguit recaptar prop d'un milió 200.000 euros "gràcies a centenars de persones que fan petites aportacions". Aquesta xifra, que és insuficient, no ha fet que Cruanyes es mostri preocupat ja que ha indicat que "els càrrecs polítics no es quedaran arruïnats gràcies a la solidaritat de les persones".

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va informar aquest dimarts que el Govern no ha trobat encara cap entitat financera disposada a avalar el fons de la Generalitat per a les fiances de la causa d'Exteriors davant el Tribunal de Comptes.

"A dia d'avui, les primeres entitats financeres que hem contactat, amb un negoci significatiu a Catalunya, no han validat aquesta operació", va reconèixer Giró. "Es tracta, però, d'una operació que no té cap trava tècnica, comercial ni jurídica", va defensar el conseller d'Economia i Hisenda, que també va anunciar que l'Institut Català de Finances (ICF) tampoc actuarà com a avalador dels 5,4 milions d'euros dels 34 encausats. "No volíem posar en risc cap professional de l'ICF", va corroborar Giró.

"He decidit no sotmetre cap professional de l'ICF perquè doni curs a l'operació, ja que -tenint en compte els precedents- de ben segur generaria angoixa, inquietud i por tant a ells com a les seves famílies", va precisar el conseller d'Economia i Hisenda. "El Govern ha fet, està fent i continuarà fent tot el que està a la seva mà per alleugerir una situació profundament injusta", va reiterar Giró, que no va voler desvelar, però, si ja han contactat amb entitats financeres de l'estranger per avalar aquest fons de 10 milions d'euros. "Permeteu que no doni cap pista amb les entitats amb les quals començarem a treballar", va apuntar críptic el conseller d'Economia.

Per la seva banda, la CUP ha criticat que el Govern no avali a través de l'Institut Català de Finances. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha recordat que el Govern va crear "un mecanisme per avalar les fiances de treballadors públics". Per això "no té sentit que arribat el moment, davant la negativa de la banca comercial, no sigui l'ICF qui doni la cobertura".

 

Foto principal: El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / ACN