L'agència de qualificació de riscos Fitch ha elevat dos graons el rating de la Generalitat, que passa de BB a BBB-, amb perspectiva estable, la qual cosa significa que surt del grau especulatiu, col·loquialment denominat bo escombraries, i torna a situar-se en grau d'inversió, una dècada després.

I és que aquest és un dels requisits necessaris per poder tornar a emetre deute als mercats, "un dels objectius que la Generalitat s'ha fixat per a aquesta legislatura", ha recordat el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró.

El responsable del Departament d'Economia ha assenyalat que aquesta modificació a l'alça del deute català suposa "un pas endavant significatiu en la millora de la confiança i en la normalització de les finances de la Generalitat", que recuperen així nivells de l'any 2012.

Reequilibri de comptes i diàleg

En el seu informe, Fitch valora la capacitat de la Generalitat per avançar en el reequilibri dels seus comptes i ressalta la diversificació de l'economia catalana, amb la indústria com un dels sectors tractors i amb un paper important, també, de les pimes i l'empresa familiar.

Més enllà de les fortaleses econòmiques de Catalunya i la gestió econòmica de la Generalitat, l'agència remarca així mateix l'existència d'un escenari polític més propici a la negociació entre els governs espanyol i català, segons indica la Conselleria. Precisament, ahir es va fer públic que la comissió bilateral Estat-Generalitat es reunirà el proper 2 d'agost després de tres anys sense reunir-se. La taula de diàleg, que ha d'abordar directament el conflicte polític entre ambdós governs, està prevista per al mes de setembre.

Giró ha recordat que el rating reflecteix "la capacitat d'un govern o d'una empresa per fer front als seus pagaments, és a dir, la seva solvència davant el deute", i per això ha incidit que "la millora del rating és un senyal de confiança en les polítiques del Govern per redreçar l'economia".

L'Estat, el principal creditor

La Conselleria apunta que la millora en la qualificació del deute català arriba després de les reunions que directius i tècnics de Fitch van mantenir el 28 i 29 de juny amb el nou conseller Giró i el seu equip. La Generalitat acumulava fins a setembre de 2020 un deute per valor de 78.279 milions, dels quals 62.376 corresponien als diferents mecanismes de liquiditat habilitats en els últims anys per l'Estat espanyol, que és de llarg el seu principal creditor.

 

Imatge principal: el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / Foto: ACN