L'Institut Català de Finances (ICF) ha lliurat als advocats dels 29 alts càrrecs del Govern que s'han acollit al Fons Complementari de Riscos els avals que han de presentar al Tribunal de Comptes. Es tracta d'avals individuals amb un import que es correspon gairebé amb els 5,4 milions que reclama l'òrgan fiscalitzador al conjunt dels responsables de les despeses de la Generalitat en política exterior entre els anys 2011 i el 2017 que estan sent investigats. Quatre persones han presentat els seus propis avals i fiances.

El Tribunal de Comptes va desestimar ahir la petició del conseller d'Economia, Jaume Giró, per disposar de 15 dies més per formalitzar els avals. Això no obstant, ha acceptat donar dos dies més "improrrogables" per completar els tràmits.

Reunió dura de l'ICF

El consell de govern de l'ICF va aprovar ahir a la nit els avals en una reunió "dura", segons fonts dels assistents. La decisió es va adoptar després de la tensió entre els socis de Govern que encara avui es responsabilitzen mútuament d'haver aturat aquesta via per a les fiances, prevista al decret llei del Fons Complementari de Riscos que el Consell Executiu havia aprovat el 6 de juliol.

Aquest matí, als passadissos del Parlament, Giró ha insistit que no hi ha hagut cap rectificació per part de la conselleria sinó que han canviat les circumstàncies.

El traspàs de diners des del Fons Complementari de Riscos, que està dotat amb 10 milions, a l'ICF es va formalitzar ahir mateix a la nit. Això no obstant, faltava un tràmit notarial que va impedir tancar el procediment abans de les 12 de la nit, com imposava el Tribunal.

33 dels 34 afectats

Malgrat tot, amb els dos dies de marge que s'han atorgat finalment, els afectats podran concloure els tràmits. El Tribunal de Comptes ha argumentat per acceptar aquest nou termini que els escrits que s'havien presentat, a l'espera de formalitzar la decisió de l'ICF, eren un anunci però no els avals que es reclamaven. Així mateix, ha advertit que si no arriba en aquest nou termini la documentació es procedirà a l'embargament de béns.

L'òrgan fiscalitzador ha confirmat que, a banda dels membres del Govern que s'han acollit als avals de l'ICF, quatre més han presentat els seves propis avals -dos han presentat fiances i altres dos han presentat béns-. Això fa 33 dels 34 càrrecs afectats.

Embargament

A partir d'ara, el Tribunal de Comptes haurà de decidir si accepta els avals de l'ICF, que estan recolzats pel decret llei del Govern. En els propers dies se sabrà la decisió d'aquest òrgan que aquest matí ha hagut de desmentir que hagués iniciat el procediment d'embargament arran del retard a l'hora de presentar els avals.

El Tribunal ha recordat, a més, que les fiances i els embargaments són mesures cautelars fins que hi ha sentència ferma, i que l'objectiu és garantir que els perjudicis que s'hagin pogut produir en els fons públics siguin reintegrats.

Paral·lelament, dijous vinent està previst que el Consell de Garanties Estatutàries faci públic el seu informe sobre el Fons Complementari de Riscos, i que a partir d'aquí sigui ratificat el decret llei del Govern també la setmana vinent pel ple del Parlament.

 

A la imatge principal, la façana del Tribunal de Comptes / Europa Press