Tres membres de l'Institut Català de Finances (ICF) van dimitir del seu càrrec dilluns passat, hores abans que el conseller d'Economia, Jaume Giró, anunciés que el Govern desistia d'utilitzar l'ICF per cobrir els avals del Fons Complementari de Riscos. Aquest Fons va ser creat per l'executiu per respondre a les fiances de 5,4 milions que el Tribunal de Comptes reclama a 34 exalts càrrecs del Govern.

La notícia ha estat confirmada a través d'una nota de premsa pel departament d'Economia, després que La Vanguardia l'havia avançat. La junta de govern de l'ICF estava integrada per 11 membres, 6 independents i 4 nomenats pel Govern, coneguts com a dominicals. Els tres que van dimitir eren independents, Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virgínia Verger. Tots ells van ser escollits durant l'etapa d'Oriol Junqueras com a conseller d'Economia i van continuar amb Pere Aragonès. El seu mandat, com el de la resta de la junta, estava exhaurit des de l'1 de juliol, però estaven pendents de renovació.

La dimissió dels tres consellers de l'ICF es va produir dilluns, quan faltaven dos dies per presentar els avals. Dimarts, durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, el conseller d'Economia va anunciar que el seu departament no havia aconseguit que cap dels grans bancs assumís l'aval del Fons per a les fiances. Així mateix, va afegir que tampoc s'utilitzaria l'ICF per aquest objectiu, tot i que aquesta possibilitat estava contemplada en una disposició addicional del decret llei del Govern en què es creava el Fons Complementari.

Tensions al Govern

L'anunci de prescindir de l'ICF, que presideix el republicà Albert Castellanos, va provocar tensions entre els socis de Govern. ERC assegurava que desconeixia la decisió, des de Junts s'afirmava que el president, Pere Aragonès, estava al cas i hi estava d'acord.

Finalment, dimecres Giró va anunciar que l'ICF s'encarregaria de les fiances. Aquell mateix vespre, quan faltaven hores per expirar el termini que havia concedit el Tribunal de Comptes per presentar els avals, la junta de Govern de l'ICF va viure una reunió molt dura, segons fonts dels assistents, en què els vots dels membres del Consell es van dividir per la meitat.

Els tres membres dominicals, és a dir, Castellanos, i les conselleres, Meritxell Massó (JxCat) i Matilde Villaroya (JxCat), van votar a favor. El també conseller Lluís Juncà (ERC) no hi era. Els tres consellers independents -Rafael Abella, José Luis Peydró i Albert Vilumara- van votar en contra. Això va obligar Castellanos a utilitzar el vot de qualitat. El conseller delegat, Víctor Guardiola, es va abstenir. 

Finalment, els avals es van aprovar, el Fons Complemetari de Riscos va transferir els diners a l'ICF i les darreres hores han pogut acollir-s'hi 29 dels 34 exalts càrrecs encausats. Entre els alts càrrecs que investiga el Tribunal de Comptes hi figuren els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Andreu Mas Colell i Francesc Homs, entre d'altres.

 

A la imatge principal, el president de l'ICF, Albert Castellanos / ACN