Gibraltar va tornar a expulsar aquest dijous de les seves aigües territorials a la patrullera de l’Armada espanyola “Infanta Cristina”. La llanxa “HMS Scimitar” de la Royal Navy va escortar el vaixell espanyol enllà del límit de tres milles nàutiques de les aigües territorials britàniques.

És el segon cop que passa en deu dies. “La Royal Navy desafia totes les incursions marítimes il·legals en aigües territorials britàniques i aquest cop va tornar a fer-ho”, va explicar un portaveu del Govern del Regne Unit a la cadena de televisió Sky News.

El Govern de Gibraltar va piular-ho al seu compte de Twitter: “Una altra incursió il·legal en aigües territorials britàniques de Gibraltar del vaixell de l'Armada espanyola “Infanta Cristina”:

Aquest és el moment en què el "Scimitar" obliga l'"Infanta Cristina" a girar cua i marxar de Gibraltar:

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha dit que Espanya no reconeix aquest mar pertanyi a Gibraltar. “No és cap incursió il·legal. Passem per les nostres aigües”. Aquesta mena de patrulles rutinàries són per controlar el tràfic de drogues o de persones.

Espanya i el Regne Unit mantenen la tensió després que un document de la UE suggerís que Espanya tindria dret de veto sobre els acords post-Brèxit referents a Gibraltar. La primera ministra britànica Theresa May va dir llavors que el Regne Unit segueix “fermament compromès” amb el penyal.

Diversos càrrecs i ex càrrecs públics britànics han fet costat a May. L'exlíder conservador Michael Howard va arribar a insinuar que May aniria a la guerra per a defensar la sobirania de Gibraltar. En el que sembla un històric canvi de roles, el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va recomanar al Regne Unit de no perdre els papers.

El cas és aprofitat pels tabloides nacionalistes d’un i altre país. Fins i tot en el partit de futbol de la Champions entre l’Atlètic de Madrid i el Leicester de dimecres passat, el públic de tots dos equips va cantar cançons al·lusives a la pugna.

Gibraltar va ser cedit a perpetuïtat per l’Estat espanyol al Regne Unit en el Tractat d’Utrecht de 1713. Els llanitos sempre han votat a favor de romandre al Regne Unit i contra la sobirania o cosobirania espanyola.

La patrullera d’alta mar “Infanta Cristina” és una vella corbeta de la classe Descubierta, avarada el 8 de juliol del 1976. Es va reconvertir en patrullera l’any 2000. Va armada amb quatre míssils Harpoon, un canó de 76 mm i un altre de 20 mm, dues metralladores de 12,7 mm i dues més de 7,62 mm. Fa 90 metres d’eslora i, a plena càrrega, desplaça 1.600 tones.