La UE va anunciar aquest divendres, en presentar les seves directrius negociadores, que cap acord entre els Vint-i-set i el Regne Unit, una vegada que aquest país abandoni el club comunitari, podrà aplicar-se a Gibraltar sense un acord previ entre el Regne Unit i Espanya. 

Aquest aparent poder de vet concedit a l'Estat espanyol ha indignat el govern britànic que va reiterar el seu "ferm" compromís amb Gibraltar i va subratllar que "mai" cedirà la sobirania sense consentiment dels gibraltarenys.

El ministeri britànic per a la Sortida de la UE va assenyalar en un comunicat que la primera ministra, la conservadora Theresa May, ja va expressar aquesta posició en informar dimecres passat que havia activat l'article 50 del Tractat de Lisboa, la qual cosa va donar inici al període de dos anys de negociacions amb Brussel·les. 

"Hem estat ferms en el nostre compromís de no entrar mai en disposicions per les quals el poble gibraltareny veuria transferida la sobirania a un altre Estat en contra de la seva voluntat, ni entrar en un procés de negociacions sobre la sobirania que no compti amb l'aprovació de Gibraltar", va afirmar.

Gibraltar acusa Espanya de manipulació

Per la seva part, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va acusar el Govern espanyol d'intentar "manipular" al Consell Europeu en les directrius per negociar el Brèxit per beneficiar els seus interessos polítics. 

En un comunicat, el Govern de Gibraltar ha criticat així les directrius del Consell Europeu i ha indicat que les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la UE "inclouen de manera clara Gibraltar, malgrat els esforços d'Espanya per excloure al Penyal d'aquestes". 

Picardo ha assenyalat que "la proposta d'eliminació innecessària, injustificada i inacceptable de Gibraltar i del seu poble respon a les predictibles maquinacions d'Espanya, una cosa que el poble gibraltareny ja va preveure i que és una de les raons per les quals va votar de forma massiva per romandre a la Unió Europea". 

Pel ministre principal, l'"esborrany" de les directrius "suggereix que Espanya prova de sortir-se amb la seva, hipotecant la futura relació entre la Unió Europea i Gibraltar" i afegeix que es tracta d'"un desafortunat intent per part d'Espanya de manipular el Consell Europeu per als seus propis i limitats interessos polítics. El Brèxit –ha assenyalat– ja és prou complicat perquè Espanya el compliqui encara més".

El govern espanyol, satisfet

Per la seva part, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va mostrar la satisfacció de l'Executiu davant de la decisió de la UE. També va explicar les línies d'actuació de la Comissió Europea en les negociacions per a la sortida del Regne Unit.

Quan aquest país abandoni la UE sortiran també tots els territoris sobre els quals exerceix algun tipus de jurisdicció i que qualsevol futur acord ha de ser acordat pel Regne Unit i Espanya. "És una situació que ens satisfà. Volem afavorir els ciutadans. Al Govern li importen els ciutadans", va afirmar.