Creixen les sospites per l'argument d'ERC sobre la manca de resultats de la taula de diàleg. Després que la secretària general del partit, Marta Rovira, hagi admès en una entrevista que donen per "descartat" l'any que ve en termes de compromisos amb l'Executiu de Pedro Sánchez "perquè és un any clarament electoral" i, per tant, al PSOE no li convindrà cedir davant les exigències de Catalunya per resoldre el conflicte. Amb tot, els republicans insisteixen en el fet que els compromisos s'han de fer efectius en el que queda d'any, abans que l'atenció l'acaparin els comicis. Arran d'això, les xarxes s'han inundat amb usuaris independentistes que critiquen aquesta justificació. És el cas de l'economista i exdiputat Germà Bel, que ha recordat en una piulada que els comicis que previsiblement se celebraran el 2023 (generals, autonòmiques i municipals) "ja se sabia" que tindrien lloc en aquestes dates quan Esquerra va fixar el marge de 2 anys per veure el fruits del diàleg.

TUIT germa bel
La piulada de Bel en reacció a les declaracions de Rovira

"Presa de pèl"

Així, i tenint en compte que si bé els comicis generals i autonòmics es poden avançar, encara que pel que es desprèn de l'entrevista ERC espera que Pedro Sánchez esgoti la legislatura, és evident que les eleccions municipals són fixes, i no es poden avançar. Per a Bel, aquest argument busca justificar la continuació del diàleg amb l'Estat després de tan sols dues reunions "fa pinta d'una miqueta de presa de pèl", ha etzibat l'economista en concloure el seu missatge a Twitter.

ERC no espera resultats de la taula de diàleg el 2023

La taula de diàleg es va tornar a reunir aquest mes de juliol, gairebé un any després de la primera reunió des que Pere Aragonès és president de la Generalitat. Ara, la secretària general republicana, Marta Rovira, ha demanat d'accelerar la taula de diàleg a la tardor per aconseguir acords abans de final d'any, perquè diu que veu difícil que hi hagi avenços el 2023 en ser un any electoral amb els comicis municipals en maig i generals al desembre, segons ha anat assegurant Pedro Sánchez. "Ho necessitem perquè estem gairebé descartant l'any 2023 perquè és un any clarament electoral". Així i tot, la freqüència amb la qual s'ha reunit la taula de diàleg fa pensar que és difícil que es torni a reunir abans que acabi el 2022. "Ens sembla imprescindible que en els pròxims mesos hi hagi avenços importants. Nosaltres donem molt poca credibilitat que l'any 2023, amb unes eleccions municipals a la cantonada i amb unes eleccions espanyoles pendents de convocar segurament a finals d'any, realment hi pugui haver avenços significatius en el procés de negociació", ha defensat en una entrevista d'Europa Press. Per això, considera que els mesos vinents seran "molt claus" perquè el diàleg doni els seus fruits, principalment en l'apartat de la desjudicialització del conflicte, quelcom que es va pactar en la trobada del mes de juliol. Ara, segons Rovira, la pilota es troba al terrat del president espanyol per demostrar el seu compromís.