La taula de diàleg es va tornar a reunir aquest mes de juliol, gairebé un any després de la primera reunió des que Pere Aragonès és president de la Generalitat. La reunió va tenir lloc el dia abans de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament i no va comptar amb l'assistència de cap membre de Junts, demostrant que es tracta només d'una aposta d'ERC. Ara, la seva secretària genera, Marta Rovira, ha demanat d'accelerar la taula de diàleg a la tardor per aconseguir acords abans de final d'any perquè veu difícil que hi hagi avenços el 2023 en ser un any electoral amb els comicis municipals en maig i generals al desembre, segons ha anat assegurant Pedro Sánchez: "Ho necessitem perquè estem gairebé descartant l'any 2023 perquè és un any clarament electoral". Així i tot, la freqüència amb la qual s'ha reunit la taula de diàleg fa pensar que és difícil que es vola a reunir abans que acabi el 2022.

"Ens sembla imprescindible que en els pròxims mesos hi hagi avenços importants. Nosaltres donem molt poca credibilitat que l'any 2023, amb unes eleccions municipals a la cantonada i amb unes eleccions espanyoles pendents de convocar segurament a finals d'any, realment hi pugui haver avenços significatius en el procés de negociació", ha defensat en una entrevista d'Europa Press. Per això, considera que els propers mesos seran "molt claus" perquè el diàleg doni els seus fruits, principalment en l'apartat de la desjudicialització del conflicte, quelcom que es va pactar en la trobada del mes de juliol. Ara, segons Rovira, la pilota es troba al terrat de Pedro Sánchez per demostrar el seu compromís. 

La dirigent d'ERC veu clar que en un any electoral com 2023, PSOE i Unidas Podemos "actuaran en funció d'interessos clarament electorals i no profundament democràtics, estratègics i de justícia", i per això intueix que el any que ve la taula de diàleg s'utilitzarà de manera partidista i electoral. De fet, ha argumentat que és habitual en els processos de negociacions de conflictes polítics que quan s'entra en un període electoral "el que es fa és suspendre la ronda de negociacions per preservar allò que és més estratègic, que és la resolució del conflicte polític", així i tot, ha evitat avançar escenaris: "En funció de com arribem l'any que ve s'hauran de prendre diverses decisions".

ERC no donarà un xec en blanc pels pressupostos

D'altra banda, Rovira ha defensat que ERC negociï els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), però ha avisat al govern espanyol que el seu partit "no firmarà un xec en blanc" a uns comptes dels quals encara notenen informació, i també ha recordat que l'Executiu central té pendent el compliment de les de 2022, que els republicans van avalar. Així, ha sostingut que el seu partit vol "asseure's, entrar a parlar de propostes, de quins impactes i quins efectes" tindran els PGE de 2023, i fins on està disposat a arribar Pedro Sánchez.

En aquest sentit, la dirigent republicana també ha volgut avisar el govern espanyol que el seu partit no "es vol tornar a trobar instruments financers o pressupostaris que impliquen ajuts socials en un moment tan delicat que són concebudes com a decrets on es poden incloure tota mena de decisions polítiques", amb referència a alguns dels decrets aprovats aquest estiu, com el creat per a l'estalvi energètic, que van acabar aprovant en el Congrés juntament amb altres socis habituals dels socialistes i morats.