El Palau de la Generalitat llueix avui les quatre barres de la senyera a la façana. Les quatre barres van ser posades ahir a la nit per commemorar l’1-O tal com havia encarregat el president Torra.

 

En aquest tercer aniversari Catalunya viu una situació inèdita, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, inhabilitat pel Tribunal Suprem i amb el vicepresident Pere Aragonès assumint algunes de les funcions de la presidència. De fet, el Govern ha difós un missatge en el qual s’afirma que “no ens resignem i, ben al contrari, proclamem que el mandat del referèndum de l’1-O continua vigent i ens obliga, perquè no fer-ho seria assumir que la repressió i la involució han vençut les urnes”.

Investigació contra la violència policial

A més, avui mateix s’ha conegut que s’ha pogut identificar i imputar l'agent responsable d'una puntada de peu voladora als manifestants que hi havia a l'IES Pau Claris de Barcelona fa tres anys. Un informe policial en què s'analitzen diverses imatges que va encarregar l'acusació dels denunciants d'Irídia i que els Mossos han ratificat ha permès identificar l'agent.

Aquesta investigació se suma a d’altres contra la violència policial,  com la que es du a terme al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, on s'investiguen les càrregues de la policia espanyola l'1-O, tot i que en altres jutjats de Catalunya tenen curs les denúncies que es van presentar arran de la brutalitat policial per aturar el referèndum. Hi ha 8 comandaments imputats i uns 40 agents investigats.

El cas està ara pendent que l'Audiència de Barcelona resolgui diversos recursos abans de tancar el sumari. Òmnium Cultural exercirà d'acusació popular si el jutge admet la seva petició, presentada tot just ahir. L'entitat considera que Espanya incompleix els seus compromisos internacionals, ja que la Fiscalia entorpeix les indagacions i s'ha premiat molts agents que van agredir votants.

Manifestació al vespre

A més, coincidint amb l'aniversari s'ha convocat una manifestació davant de l'Institut Pau Claris al passeig Lluís Companys perquè és un punt on "van apallissar molts votants que només volien exercir el seu dret democràtic". La convocatòria és a les set de la tarda i el convocant, el Consell Local per la República de Catalunya.