El català es troba en moment "preocupant", segons exposa l'informe elaborat en el marc del Pacte Nacional per la Llengua. En aquest context, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assenyalat que un dels factors que ha malmès la salut del català ha estat Ciutadans.  "Crec que va haver un partit que va néixer per anul·lar la llengua catalana, això va generar una crispació que no hi era", ha sentenciat Garriga. La consellera ha recordat en una entrevista a RN4 que anteriorment el consens sobre la llengua catalana era més ampli al país, incloent-hi partits com el Partit Popular.

Tot i assenyalar a Ciutadans com un dels agents polaritzant que han fet mal al català no s'ha limitat al partit. La consellera ha fet autocrítica pel que fa a les accions del Govern per promoure l'ús de la llengua a Catalunya. "No vam aconseguir fer bé l'acollida de la immigració, però no només és això, també factors com globalització, les xarxes, les noves tecnologies", ha reconegut Garriga, qui ha afegit: "Hem pensat que el fet només d'estar escolaritzat en català et feia competent plenament en català, i això no ens està passant". 

Reconegudes i analitzades algunes de les causes que han dut a la situació actual del català, la consellera s'ha mostrat optimista amb la nova etapa que s'obre pel català amb el Pacte Nacional per la Llengua. La consellera ha celebrat que el 85% dels partits que conformen el Parlament de Catalunya i ha remarcat que "qualsevol pot entrar" en el Pacte actualment. "Estem teixint el futur del català per als pròxims anys", ha afirmat.

Escoles i plataformes

La consellera ha posat el focus en dos aspectes on el paper de la llengua catalana ha estat fiscalitzat darrerament. Per una banda, les escoles, sobre les quals Garriga ha recordat que la majoria de les famílies no tenen cap problema amb l'escolarització en català. Per altra banda, la consellera ha remarcat que el Govern vol impulsar el doblatge en català a les plataformes d'streaming. "Hem de ser on sigui la gent, per això hem començat a parlar amb les plataformes d'streaming", ha assegurat i ha afegit: "Volem començar a doblar pel·lícules o series que surtin directament a les plataformes". 

Polèmica per Jordi Pujol 

La presència de Jordi Pujol en un acte organitzat pel Departament d'Acció Exterior, que aplegava a diversos expresidents de la Generalitat, ha aixecat polseguera, dins i fora del Govern. Al ser preguntada pel cas, la consellera Garriga ha optat per treure-li importància. "Crec que no s'ha li ha de donar molta més importància", ha afirmat. Quan se li ha comentat que membres del seu mateix partit han estat molt crítics amb la presència de Pujol, la consellera ha mantingut la seva posició: no cal donar-li massa importància.