El reconeixement que aquest dilluns feia la conselleria d'Acció Exterior a Jordi Pujol, convidant-lo a una taula rodona amb la resta del presidents de la Generalitat, no ha estat acollit d'igual manera per tots els socis del Govern. Després que a ERC s'han aixecat veus crítiques, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha puntualitzat aquest migdia que la presència de Pujol a aquell acte no canvia la relació de l'executiu amb l'expresident, al qual es van retirar els seus reconeixements dies després que el 2014 confessés que durant anys havia mantingut diners ocults a l'estranger procedents d'una deixa. Amb tot, la portaveu ha evitat vincular la presència de Pujol amb el fet que el president, Pere Aragonès, declinés acudir a aquella convocatòria que es va celebrar al paranimf de la Universitat de Barcelona i en la qual van intervenir, a més de Pujol, els presidents Artur Mas, José Montilla, Carles Puigdemont i Quim Torra. A la convocatòria també hi va participar el president d'ERC, Oriol Junqueras.

 

 

Entre les veus crítiques pel reconeixement que ahir va fer Exteriors de la figura de Pujol ha destacat la del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Plaja ha assegurat que la situació de Pujol no ha canviat després que va renunciar als reconeixements com a exresponsable de l'executiu, al sou, al despatx i al personal de suport amb què compten la resta d'expresidents. La portaveu ha admès públicament que Aragonès havia estat convidat a participar-hi però va rebutjar la invitació amb l'argument que era una trobada d'expresidents. "El rol d'Aragonès és diferent, és el president de Catalunya, si ha de parlar d'Europa, ho fa en diferents espais no ho fa en una trobada d'expresidents", ha argumentat. Plaja ha insistit que la iniciativa va ser del departament d'exterior i "cada departament té llibertat per organitzar els actes que consideri convenient". 

Sopar amb el Rei al Mobile

Per altra banda, la portaveu ha explicat que Aragonès no assistirà a la reunió de presidents autonòmics que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat a La Palma el 25 de febrer, perquè "no té sentit participar en una reunió que no és de treball sinó que és una trobada més per fer-se una foto". Per contra, el president sí assistirà als actes convocats al voltant de la inauguració del Mobile World Congress que començarà la setmana vinent, tant al sopar inaugural que presideix el rei i a la inauguració, que també encapçala el monarca. "Allà on hi hagi una representació important per als catalans hi serem", ha argumentat la portaveu que ha insistit que aquesta convocatòria "pot ser l'edició de la recuperació del turisme de congressos" a Catalunya, i comptarà amb participació activa del govern de Catalunya.

D'altra banda, Plaja ha explicat que la primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua, que se celebrarà aquesta tarda al Palau de la Generalitat, servirà per analitzar l'informe preparat per un grup d'acadèmics sobre la situació de la llengua. "És un informe dur que expressa una situació de la llengua que com a govern no agrada i ja s'intuïa", ha admès.