Gabriel Rufián ha estat molt crític amb l'acte que va tenir lloc el passat dilluns al Paranimf de la Universitat de Barcelona, que tenia com a objectiu reivindicar el paper de Catalunya a la Unió Europea. Per aquesta ocasió es van reunir diversos presidents de la Generalitat com José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont —des de Bèlgica—, Quim Torra i Jordi Pujol. La presència d'aquest darrer és la que ha denunciat el líder dels republicans a Madrid. Rufián ha titllat l'acte d'"homenatge" del Govern a Pujol, de qui ha assegurat que: "Està més a prop de Luis Bárcenas que de segons qui". En una roda de premsa aquest dimarts el diputat d'ERC ha assegurat sobre la presència de Pujol: "No suma absolutament res, i fomentem i participem d'un blanqueig que no ens convé". 

"No estic d'acord a blanquejar la corrupció", ha insistit a remarcar el republicà, qui ha mostrat "tot el respecte" cap a la persona de l'expresident i la seva figura "com a institució", però ha afegit que no té "gens de respecte" cap a la seva activitat política. "No vinc de l'admiració cap a un règim que va durar massa anys a Catalunya i evidentment no estic d'acord amb homenatges a qui el va liderar. Una cosa és no vilipendiar i l'altre és fer homenatges", ha sentenciat. Rufián ha mostrat el seu fet fora a l'acte organitzat pel Departament d'Exteriors. En la mateixa línia s'ha expressat Joan Tardà, exidirigent d'ERC al Congrés dels Diputats, en un missatge al seu compte de Twitter: "Fa vergonya l'operació 'rehabilitadora' de Jordi Pujol. Gran error i exemple paradigmàtic de cinisme dels qui ho faciliten i d’ell mateix per prestar-s’hi".

TUIT Joan Tardà

Ayuso "va a per totes"

En la roda de premsa que ha donat aquest dimarts, el líder dels republicans a Madrid també ha parlat de la crisi del PP. Rufián ha suggerit a Pablo Casado que deixi el seu càrrec com president dels populars, ja que Isabel Díaz Ayuso "va a per totes". 

L'advertència del republicà no es limita a Pablo Casado, sinó que també va dirigida a la seva mà dreta: Teodoro García Egea. Rufián ha afirmat que si no dimiteixen els faran "molt mal". "Ayuso va a per totes i m'estranyaria molt que una figura com aquesta s'aturés ara, quan li convé tapar els contractes del seu germà que potser no són il·legals però sí immorals". D'Ayuso també ha afegit que es tracta d'"una senyora que en el pitjor moment de la pandèmia va facilitar business a la seva família". El diputat d'ERC ha afegit: "L'aposta segura d'arribar a la Moncloa és amb Ayuso i no amb Casado". 

Tot i la guerra interna del PP, Rufián no creu que aquest enfrontament mediàtic acabi amb el partit. Un dels motius és que considera que la "corrupció" no acostuma a passar factura als partits de dretes. El que preocupa al republicà és que la batalla fratricida dels populars impulsi a Vox fins als "70 o 80 diputats".  Es tracta d'una possibilitat que sostenen algunes enquestes, que auguren fins i tot un sorpasso de Vox al PP.