El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha afirmat aquest dimarts que "espera que m'amnistiïn" després de les seves paraules sobre els indults concedits pel govern espanyol als presos polítics que, a més, ha dit que les seves paraules es van agafar fora de context. "Espero que m'indultin o que m'amnistiïn", ha comentat irònicament el dirigent patronal durant la seva participació en els esmorzars Informatius d'Europa Press.

Seguint amb aquest tema, el dirigent de la CEOE s'ha mostrat preocupat per la "radicalitat" que s'està vivint a Espanya, perquè en lloc d'"anar a per les persones", el que cal fer és debatre les idees. "Les persones tenen la llibertat de dir i poden ser i sentir-se igual d'espanyoles dient una cosa o una altra", ha defensat.

Garamendi creu que, després de la polèmica, ja va quedar clara la seva postura i que "tota la seva gent" ho va entendre des del principi. També ha agraït als secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, per defensar-lo, advocant per la llibertat d'expressió i el respecte.

Sobre les seves relacions amb el PP, Garamendi ha dit que té "molt bona relació amb el líder 'popular' Pablo Casado, encara que "alguns vulguin dir que no" és així. A més, ha comentat que té "molt bons amics" en aquesta formació política, especialment al País Basc, però també que té bona relació amb gent del PSOE.

"Ahir era un dia on tots estàvem al País Basc demanant la llibertat de Miguel Ángel Blanco. Això és unitat, i aquí es va demostrar aquesta lluita per la llibertat i els valors constitucionals", ha rememorat Garamendi en referència al 24è aniversari de l'assassinat del regidor del PP.

Les famoses declaracions

Tota aquesta polèmica va començar el passat 17 de juny quan Garamendi, en una entrevista a RTVE, va valorar positivament la concessió dels indults als presos polítics sempre que ajudi a destensar el conflicte entre Espanya i Catalunya. "Si acaba en què les coses es normalitzen, benvinguts siguin els indults", va assegurar. 

En la mateixa entrevista, Garamendi va recordar que dins de l'estat de dret el govern espanyol té la facultat de concedir els indults, al marge de les opinions personals de cada sector. "Jo represento als empresaris i empresàries de tot el país i hi ha gent que opina d'una manera o de l'altre. Nosaltres pensem que si està dins de l'estat de dret, és una facultat de govern i no hi entrarem". 

El president de la CEOE també va considerar trist l'impacte econòmic que van tenir els fets del procés de l'any 2017. "Catalunya era, i ho dic amb tristesa, el 21% del pes del PIB a Espanya, ara és el 19", ha explicat Garamendi i ha recordat que el món de l'economia necessita tranquil·litat. "Crec que aquella convulsió no va ser bona per Catalunya", va concloure.