El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha mostrat aquest dijous el seu "màxim suport" a la decisió presa pel president del Govern, Pere Aragonès, de destituir el vicepresident Jordi Puigneró. En declaracions concedides als mitjans al passadís del Congrés, Rufián ha recalcat que la decisió del president català "demostra que quan ERC ha de prendre decisions, les pren" i "no li tremola el pols". El portaveu del partit ha reconegut que entén que el seu company de partit pugui travessar "moments complicats".

🔴 Crisi de Govern, última hora | Junts es reuneix després de la decisió de Pere Aragonès

ERC està a Catalunya "centrat en l'acció de govern, a ajudar la gent, a governar per i per a la gent", ha subratllat Rufián respecte a si el Govern queda tocat després de l'última crisi de govern amb la destitució del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori. En aquest sentit, ha indicat que, malgrat la crisi de govern, poden encara tirar endavant els pressupostos catalans per al 2023, "per responsabilitat". Quant als motius de la destitució, Rufián ha dit que comparteix les paraules d'Aragonès, perquè hi ha "soroll més enllà" i no vol "fomentar-lo".

Nova crisi entre els socis de govern

El president de la Generalitat va convocar aquest dimecres els consellers del seu Govern a una reunió extraordinària del Consell Executiu. En aquesta trobada es va posar sobre la taula la proposta de qüestió de confiança que es va impulsar en el marc del debat de política general al Parlament. Junts va llançar a l'aire aquesta mesura de pressió i és la que finalment ha portat el president Aragonès a destituir el seu número dos i líder de Junts al Govern.

La reacció del partit de Jordi Turull davant aquesta destitució no s'ha fet esperar i tots els consellers del partit han posat el seu càrrec "a disposició" del que decideixi el partit. La direcció de JxCat debatrà aquest matí els escenaris possibles d'ara endavant, que impliquen sortir en bloc del Govern i passar a l'oposició o proposar un nou nom per substituir Puigneró en el lloc que ha deixat vacant, amb la possibilitat de convocar una consulta a la militància per decidir-ho.

Més reaccions d'ERC

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha descartat que hi hagi una convocatòria d'eleccions anticipades després de la crisi oberta al Govern per la destitució del fins ara vicepresident i conseller de Polítiques Digitals. En una entrevista a TV3, Vilagrà ha assegurat que no es planteja que Junts decideixi marxar de l'executiu arran de la destitució. "No ens plantegem aquest escenari, ara hem de recuperar les confiances; Junts ha treballat bé al Govern", ha dit, i ha afegit que per ella "la coalició és vigent".