L'executiva de Junts per Catalunya es reuneix aquest dijous a partir de les 10:00 hores per abordar l'escenari polític així com l'adopció de "les decisions que pertoquen, sempre pensant en el progrés i el benestar dels catalans i en l'assoliment de la independència com a objectiu". Després de la destitució del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, el partit ha decidit reunir-se per debatre sobre la situació actual. Fonts del partit han assegurat que sobre la taula hi ha la possibilitat de sortir del Govern. Sobre aquesta decisió, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ja va avisar fa uns dies que la possible sortida de Junts es consultaria a la militància "hi haurà reunions de l’executiva, però en última instància qui prendrà la decisió serà la militància". En aquesta línia, s'ha situat aquest dijous el secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha reiterat que la decisió que prengui el partit, sigui la que sigui, "l'última paraula la tindrà la militància". Turull defensa així que l'acord de govern, "que ara ha quedat alterat", el van decidir els militants, i, per tant, ara s'ha d'actuar de la mateixa manera. 

🔴 Crisi de Govern, última hora | Junts es reuneix després de la decisió de Pere Aragonès

 

Sobre la decisió de sortir del Govern, Turull no ha volgut revelar la seva posició ni el que parlarà en la reunió d'aquest dijous, però ha defensat que l'objectiu d'aquest acord de Govern era assolir la independència. "És moment de prendre les decisions amb el cap i no amb l'estómac", ha assegurat Turull. Sobre el coneixement de la decisió de demanar una qüestió de confiança a Aragonès, que va anunciar el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, aquest dimarts, Turull ha assegurat que aquesta opció només la sabien la presidenta, Laura Borràs, Albert Batet i ell mateix. Així doncs, el secretari general, ha indicat que Puigneró era conscient que podia existir la possibilitat, però en el moment que es va anunciar no sabia que es produiria d'aquesta manera. A més, Turull ha anunciat que els consellers de Junts han posat el seu càrrec a disposició del partit. 

 

"Error històric"

En un comunicat posterior a la destitució de Puigneró, des de Junts van advertir que es tracta d'un "error històric" que posa en perill el projecte independentista i van afegir que la decisió del president "vulnera" l'acord de govern. A través d'un comunicat, el partit expressava tot el seu suport al vicepresident i qualificava la seva tasca "d'impecable, lleial i solvent". Des de Junts, consideren que la destitució que ha adoptat Aragonès "vulnera l'acord de govern signat entre els dos partits i defrauda el mandat electoral del 14-F". De fet, indiquen que així li ho ha traslladat el secretari de la formació, Jordi Turull, al president de la Generalitat, en la reunió que han mantingut després que Aragonès reunís el Consell Executiu de manera extraordinària. 

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous el cessament del fins ara vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. "El senyor Jordi Puigneró i Ferrer cessa com a titular del departament de Polítiques Digitals i Territori i vicepresident del Govern, i se li agraeixen els serveis prestats", resa el text. D'aquesta manera s'ha oficialitzat la seva destitució després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho anunciés en una compareixença el dimecres a les 11 de la nit i argumentés que li havia perdut la confiança. El president va instar Junts a proposar un altre nom per substituir a Puigneró als càrrecs.

Reaccions de JxCat

La primera reacció de Jordi Puigneró, després que Pere Aragonès anunciés que el cessava de les funcions de vicepresident, va arribar a través de Twitter. Precisament ho ha fet en resposta a la piulada de suport que ha publicat el president a l'exili, Carles Puigdemont. El santcugatenc ha agraït al també eurodiputat el missatge i ha manifestat: "Em poden cessar de vicepresident, el que no cessarà mai és el meu compromís per treballar per la independència de Catalunya". 

Per la seva banda, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat al cessament de Jordi Puigneró a través de Twitter i ha volgut lloar "la lleialtat" del ja exvicepresident. "La lleialtat que importa és la lleialtat a Catalunya, ell l'ha demostrada sempre, i de fa anys". En aquesta línia, Puigdemont ha criticat que "d'alguns altres no podran dir el mateix quan hagi de deixar el càrrec". Per últim, li ha agraït la feina i el fet d'haver "posat les bases de la sobirania digital del país".