El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha anunciat aquest matí que els consellers del Govern del seu partit han posat a disposició de la formació el seu càrrec. Així ho han decidit després de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró i abans de la reunió de l'Executiva de Junts que ha de decidir la posició del partit davant la decisió del president Aragonès, demostrant que tant el partit com els consellers del Govern que el representen van a l'una. Ahir, Turull es va reunir amb el president de la Generalitat a Palau, i després de la seva trobada considerava que la situació de tensió que s'ha produït en els últims dies es podria resoldre, però la destitució de Puigneró ha canviat els equilibris i que "ara és més difícil arreglar les coses", tal com ha reconegut en una entrevista a RAC1, en la que s'ha mostrat trist i decebut: "Ens sentim expulsats del Govern". 

🔴 Crisi de Govern, última hora | Junts es reuneix després del cessament de Puigneró

Ara, davant d'aquest nou context accelerat per la decisió d'Aragonès arran del plantejament que va fer Junts al debat de política general sobre una qüestió de confiança, Turull assegura que cal que l'Executiva del partit parli i s'escolti per prendre una decisió "amb el cap i el cor, no amb l'estómac", recordant perquè es va arribar a un acord amb ERC per formar Govern, que ara denuncien que no s'està complint. En aquest sentit, ha remarcat que "no pot ser que hi hagi un Govern i un president que ho és pels seus compromisos, i no els compleixi", tot reclamant més cultura de coalició, que creu que hauria pogut ajudar a fer que el conflicte entre els dos partits no s'emboliqués tant. 

Puigneró no sabia que plantejarien la qüestió de confiança 

El discurs d'Albert Batet, president del grup al Parlament, a Aragonès de sotmetre's a una qüestió de confiança si no compleix l'acord de Govern amb Junts, i que també reclama la CUP, ha acabat provocant la destitució del màxim representant del partit dins de l'Executiu, el vicepresident Puigneró, de qui Turull ha destacat la seva lleialtat al partit, però també a Aragonès. En aquest sentit, el secretari general del partit ha volgut deixar clar que no se li va plantejar al president que se sotmeti a aquesta votació "sinó hi ha garanties que complirà l'acord de Govern", ja que si volen estabilitat i solidesa, "la millor manera és complint el que s'ha pactat". 

El que també ha volgut aclarir Jordi Turull és que ni Jordi Puigneró ni la resta de consellers del partit sabien que Batet plantejaria aquesta possibilitat al president, quelcom que s'havia decidit entre ell, la presidenta del partit, Laura Borràs, i el mateix Batet. Per això, lamenta que Aragonès hagi fet cessar al vicepresident, que sabia que existia la possibilitat que es posés sobre la taula la moció de confiança, en funció de la resposta del president: "Puigneró no sabia quina seria la resposta d'Albert Batet". Alhora, ha denunciat que ERC tampoc informés dels detalls de la seva aposta per l'acord de claredat. Davant aquesta situació, Turull ho té clar: "No sé si ha estat un error plantejar la qüestió de confiança, el que sí que ho ha estat és destituir Puigneró". 

 

Una reunió llarga amb Aragonès 

En aquest sentit, Turull no ha volgut negar la seva sorpresa davant la decisió d'Aragonès, principalment perquè després de reunir-se amb ell durant hores, considerava que la situació era salvable. Poc després, però, el president li va fer saber que destituiria Puigneró i, a pesar d'intentar-lo convèncer del contrari, així va acabar sent. Per això, ha reconegut que es va sentir "perplex": "On està escrit que els consellers d'un Govern tinguin l'obligació d'explicar-li al president els debats del seu partit polític?", ha lamentat. Ara, Junts ha de debatre quin és el futur de la formació a l'Executiu, quelcom que després haurà de ratificar la militància, ja que també van decidir si formaven o no part del Govern.