L'erupció del volcà Cumbre Vieja s'ha produït a La Palma, i no pas a Palma. Gairebé 3.000 quilòmetres de distància separen ambdues localitzacions, així com l'article la que introdueix l'illa canària. A més, a Mallorca no es té constància de cap mena de zona volcànica, mentre que això és un tret característic de les Illes Canàries.

Sembla que això no és suficient per a un dels fundadors de Ciutadans, Xavier Pericay, que ha aprofitat l'esdeveniment natural per carregar contra una reivindicació històrica de la capital mallorquina. "L'erupció del volcà a l'illa de La Palma ha servit almenys per corroborar que Palma de Mallorca s'hauria de seguir dient Palma de Mallorca i no Palma a seques, que és la denominació oficial que el socialnacionalisme es va obstinar a imposar fa cinc anys", ha dit a Twitter.

TUIT Xavier Pericay Ciudadanos Volcan La Palma Palma Mallorca

Davant la confusió d'algun periodista despistat que va assegurar que l'erupció s'havia produït a Palma en lloc de La Palma, Pericay ha decidit culpar el sobiranisme palmesà per davant de la manca de coneixement geogràfic d'aquests redactors. I és que un error el pot tenir qualsevol, però sembla que pel fundador de Ciutadans aquest error s'hauria de pagar amb un canvi de topònim.

El Parlament balear va aprovar l'any 2016 el canvi de nom de la capital mallorquina, que va deixar de ser Palma de Mallorca per ser únicament Palma. Per una banda, perquè és un dels noms històrics de la ciutat. Per una altra, perquè afegir aquest "de Mallorca" és considerat "provincià". De fet, a algun català li semblaria normal que Barcelona ara es digués Barcelona de Catalunya?

Xavier Pericay Inés Arrimadas Toni Cantó ACN

Xavier Pericay, a l'esquerra, amb Inés Arrimadas i Toni Cantó en un acte de Ciutadans a Palma l'any 2018 / ACN

Per la seva banda, Xavier Pericay va ser un dels fundadors de Ciutadans juntament amb Albert Rivera. Nascut a Barcelona, va traslladar-se a Mallorca per liderar la formació taronja a Balears. Ara ja ha deixat el partit, però durant molts anys s'ha encarregat de liderar el projecte anticatalanista de Cs a les illes, treballant conjuntament amb associacions que defensen una diferència clara entre el català i el mallorquí.

Lluny d'una modificació del topònim, per diferenciar La Palma i Palma pot ser útil un esquema geogràfic com el que ha compartit a les xarxes socials el compte de Twitter de Historia en meme (@HistoriaenMeme). En aquest esquema es veu bé la diferència clara entre els diferents topònims que algunes persones poden arribar a confondre.

La Palma Palma Las Palmas Gran Canaria TWITTER HISTORIA EN MEME

Esquema de les quatre "Palmes" / Twitter @HistoriaenMeme

D'aquesta manera, La Palma queda clar que és una illa de la província de Santa Cruz de Tenerife. Las Palmas, per la seva banda, és l'altra província de les Illes Canàries. La capital d'aquesta última regió és Las Palmas de Gran Canària, situada a l'illa de Gran Canària. Finalment, Palma és la capital d'un altre arxipèlag totalment diferent.

El compte d'Historia en Meme ha publicat aquest esquema de les quatre "Palmes" dient que s'ha adonat que el volcà demostra que "alguns van regular de geografia i es fan un embolic" amb tots aquests topònims. "Per això us he fet aquest esquema, perquè els escassos coneixements de geografia no us impedeixin ser vulcanòlegs experts", afegeix.

 

Imatge principal: L'erupció del volcà a La Palma, i no pas a Palma / Efe